venkovský dům

Horská zemědělská usedlost obdélného půdorysu je situována pod cestou po levé straně ve směru od penzionu "Krakonoš" (poblíž Spáleného mlýna) ke kostelu v Malé Úpě. Předsazené štítové průčelí orientováno k JZ straně, trojdílné. Dolní pole štítu je svisle bedněné se dvěma menšími okénky se šestidílným dělením. Střední pole štítu vyskládáno z klasovitě kladených prken s laťováním, horní pole štítu svisle bedněné. Jednotlivá pole jsou předsazená, mezi poli vložena dvě záklopová prkna s něm. textem, obtížně čitelným. Obytná část je roubená, svisle bedněná, se čtyřmi osami okenních otvorů. Roubení svisle bedněno na okapové straně, dvoukřídlá okna dělena do kříže v dřevěných jednoduchých šambránách, s dřevěnými parapety. Vstup do objektu dvoukřídlými kazetovými dveřmi osazenými do široké zárubně, v pravé veřeji kovové věšadlové závěsy (pozůstatek k uchycení původních bedněných dveří). Zadní trakt okapové strany s přistavěným dřevníkem se dvěma okénky, vstupními dveřmi z nádvorní strany, svisle bedněný, krytý pultovou stříškou. Dřevník přechází na stranu zadního štítového průčelí. Zadní štít z vyskládaného štípaného šindele v osmi vodorovných řadách. Střecha objektu sedlová, se zvalbeným seníkovým vikýřem nad sklepem ve svahu. Krytinou střechy pokládaný eternit na bednění (nad hospodářskou částí objektu), nad obytnou světnici je krytinou térovaná lepenka. Stropní trámy s přesahem nad zápražím, s profilovaným zhlavím. Nízká podezdívka vyrovnávající svažitost terénu z lomového kamene a cihel. Nahrubo omítnutý cihlový komín nad tělesem pece.