dolní brána Jihlavská

Dolní brána je situována ve východní části městského pevnění v ulici Palackého a vyplňuje prostor mezi parkánovou zdí a někdejší hlavní městskou hradební zdí, která při jižní straně brány již ustoupila domovní zástavbě. Ve směru průjezdu bránou z města navazuje na její severozápadní nároží dům čp. 48, při severovýchodním nároží je situován dům čp. 166. Na severní straně brány je parkán zcela zastavěn domem čp. 92, zakrývající průčelí brány až do úrovně druhého patra, při volném jižním průčelí je veden chodník, V minulosti se k věži přimykal již neexistující dům čp. 46. Dolní Jihlavská brána má podobu hranolové pětipatrové věže, založené na půdorysu mírně nepravidelného lichoběžníku. Zastřešena je valbovou střechou s drobnou osmibokou lucernou zasazenou do hřebene střechy. Vížka s lucernou je završena cibulovou bání s makovicí a praporcem s hvězdou. Nad renesanční římsou v patě valbové střechy se na všech čtyřech stranách nacházejí vikýře, přičemž na východní a západní straně jsou vikýře zakryty ciferníky hodin. Celková výška brány i s vrcholovou věžičkou je téměř 40 m, k hlavní římse měří okolo 22m. Až po hlavní římsu je brána vyzděna z lomového kamene, střešní vikýře jsou provedeny z cihel, střecha je kryta prejzy. Všechna průčelí jsou omítnuta, nároží zvýrazňuje plasticky značená bosáž provedena v omítce. Okna jsou lemována širokou šambránou. Síla zdiva je nejširší v přízemí kde dosahuje až 240 cm a postupně ustupuje až na pouhých 85 cm v 5. patře. Západní průčelí otočené k městu se v přízemí otevírá kamenným portálem průjezdu. Portál má lomený oblouk a jednoduše okosené ostění. Ostění portálu lemuje široká, ostře oříznutá pasparta. Vlevo od průjezdu je na zdi umístěný dřevěný krucifix. V úrovni 1. patra je nad portálem mírně od jeho osy osazen kamenný portálek s půlkruhovým základem. Východní průčelí se rovněž otevírá kamenným portálem průjezdu, který však ustupuje z líce průčelí v pravoúhlém poli, do něhož zapadal padací most. Pozůstatkem mostu jsou otvory pro kladku. Vnitřní prostor rozděluje sedm podlaží na přízemí, pět pater a prostor krovu střechy. Přízemí brány tvoří průjezd zaklenutý kamennou valenou klenbou. Do jižní stěny průjezdu je nad třemi kamennými schody vsazen jednoduchý pravoúhlý portál umožňující vstup na točité schodiště vedoucího do 1. patra. Do dalších pater se stoupá dřevěným jednoramenným schodištěm přiloženým k severní stěně.