horní brána Rynárecká

Horní brána zvaná Rynárecká situačně uzavírá jižní stranu prostoru náměstí v historickém jádru Pelhřimova a tvoří zde jediný možný průchod a průjezd na náměstí. Průchod pro pěší je vytvořen mladším bočním přízemním přístavkem. Celá brána sevřená sousedními domy vyplňuje prostor někdejšího parkánu, do kterého vede branka z průjezdu východní strany brány. Horní Rynárecká brána má podobu hranolové třípatrové věže, založené na přibližně čtvercovém půdorysu s nepatrným skosením směrem k náměstí. Věž je završena komolou stanovou střechou s osmibokou cibulovitou vížkou s lucernou a makovicí. Nad korunní římsou v patě sedlové střechy se na východ a západ zdvihají vikýře osazené ciferníky hodin ozdobené dvojicí plechových postav kozlů, kteří se při bití hodin trkají. K jihozápadní části věže těsně přiléhá přízemní přístavek tvořící průchodu pro pěší. Celková výška věže činí okolo 33 m, k hlavní římse měří 17 m. Zdivo brány je v celém rozsahu převážně kamenné, kvádrové na maltu. Zdi brány jsou značně mohutné, zejména na straně jižní, kde dosahuje tloušťky až 260 cm. Průměrná tloušťka ostatního zdiva brány se pohybuje okolo 2 m. Všechna průčelí jsou omítnuta s lokálně ponechanými odkrytými kameny zejména kolem okenních otvorů a portálů vjezdu. Okna jsou pravoúhlá, bez šambrán. Střecha je kryta prejzy. Severní průčelí otočené k městu se v přízemí otevírá lomeným portálem průjezdu. V úrovni prvního patra se nachází dřevěná pavlač nesena kamennými krakorci. Pavlač přístupná z krovu sousedního domu čp. 91 vede k pravoúhlému portálku prolomeného na osu severního průčelí. Jižní průčelí se rovněž otevírá kamenným portálem průjezdu, který se však nachází v pravoúhlém vpadlém poli. Po obou stranách portálu jsou do zdi vsazeny obdélné kamenné desky, původně umístěné na zbořené Kolíbce. Přízemí brány tvoří průjezd zaklenutý valenou klenbou. Na východní straně průjezdu vede segmentově zaklenutý otvor branky do prostoru někdejšího parkánu. Branka je uzavřena kovovou mříží. Západní strana průjezdu je segmentově zaklenutým otvorem spojena s průchodem pro pěší. Místnosti podlaží přístupné pouze z půdního prostoru sousedního domu se vstupem na ochoz jsou přibližně čtvercového půdorysu s tím, že jednotlivé stěny jsou současně obvodovými zdmi brány. Stropy místností jsou dřevěné trámové bez podhledu.