venkovská usedlost

Na jihovýchodní straně návsi nad kostelem stojí řadový přízemní obytný dům půdorysu L s podezdívkou a nepravidelným lichoběžníkovým štítem. Průčelí je v přízemí členěno asymetricky umístěným pravoúhlým vchodem v plastické šambráně. Vchod je přístupný čtyřmi schody. Vpravo od vchodu jedno pravoúhlé okno, vlevo dvě okna, všechna okna v plastických šambránách. V levé části domu krytý vjezd do dvora segmentově zaklenutý a uzavřený dvoukřídlými vraty. Nad vraty pravoúhlé okno prolamující korunní profilovanou římsu a zasahující do štítu. Nepravidelný lichoběžníkový štít je prolomen čtyřmi pravoúhlými okny v plastických šambránách. V pravém dolním rohu štítu je prolomen segmentově tvarovaný podávací otvor na půdu, krytý dřevěnými vrátky. Místnosti v interiéru plochostropé. Střecha sedlová, zvalbená. Dvorní trakt kolmo navazuje na obytný, korunou zdiva jej však převyšuje, v přízemí je otevřen do dvora náspím na pilířích, v plochostropých místnostech skladovací prostory, v patře celou plochu zaujímá plochostropý sál otevřený 4 velkými trojdílnými okny. Materiál: cihla pálená i nepálená, omítka, krytina - pálená taška