předzámčí Flora (Horní zámek)

Půdorys budovy je komponován podle ústřední osy symetrie. Jedná se o trojkřídlou, přízemní, jednotraktovou budovu, vyzdviženou zhruba na půdoryse písmene U. Její hlavní příčné křídlo je ve své ústřední části směrem na východ segmentově vyklenuto a k jeho krajním rovným úsekům kolmo přiléhají kratší boční křídla, která jsou lehce odsazená směrem do prostoru nádvoří, které mezi sebou vytvářejí. Na vnitřních nárožích segmentově prohnuté ústřední části jsou na úrovni prvního patra osazeny polygonální gloriety (založeny na půdoryse čtverce se skosenými nárožími). Budova je opatřena podezdívkou, která se v souvislosti s pozvolným klesáním terénu směrem na západ lehce zvyšuje. Nádvorní fasáda hlavního křídla je celkem 13tiosá (z toho 9 os náleží ústřední, segmentově projmuté části a zbývající 2 + 2 osy zalomeným krajním částem). Na ústřední ose je situován segmentově završený průjezd a zbývající osy jsou (stejně jako stěny glorietů) pravidelně prolamovány obdélnými okny. Ve druhé ose od ústředního průjezdu se na obou stranách nachází pravoúhlý vstupní portál do příslušného křídla. Zbývající plochy mezi okny jsou členěny obdélnými lezénovými rámy se zalamovanými rohy, kterými jsou podloženy pilastry toskánského řádu. Na nárožích pod gloriety jsou pilastry zdvojené. Stejně řešeny jsou nádvorní fasády bočních křídel, které josu pětiosé a v jejich první a čtvrté ose (od západu) je prolomen stejný vstupní portál. Záklenek průjezdu je rámován profilovanou archivoltou, do jejíhož vrcholu je vetknut jednoduchý klenák. V ose nad ním je osazena kamenná kartuš s erb Leopolda II. Berchtolda, který nechal kolem roku 1915 budovu předzámčí upravit. Boční portály jsou tvořeny profilovaným ostěním s nevýraznýma ušima. Plocha nad jejich překladem je prolomena segmentovým nadsvětlíkem, nad kterým se klene vyložená, profilovaná římsa. Nad krajním vstupem severního křídla je kamenná deska. Okna jsou rámována olištovaným ostěním, které dosedá na rovnou, jednoduše profilovanou parapetní římsu a v horní části je zalamováno do lehce naznačených uch. Plochu nad oknem vyplňuje nadokenní, příčně obdélná plastická výplň, jejíž ústřední plocha je vpadlá do tvaru obdélníka s vykrojenými rohy a krajní (na způsob konzol lehce plasticky vystupující) části zdobí plastický ovál. Nad výplní následuje plasticky vystupující, profilovaná nadokenní římsa, jejíž ústřední číst je lehce segmentově vypjatá a lemována je kratšími rovnými úseky. Pilastry mezi okny jsou vyzdviženy na nevysoké patky a jejich římsové hlavice nesou kladí, které se skládá z třikrát odstupňovaného architrávu, vlysu s majuskulním nápisem a výrazně profilované korunní římsy. Nad pilastry je kladí zalamované. Nápis obsahuje text, jehož jednoltlivé části jsou oddělovány úseky kladí nad pilastry (jednoltivá slova jsou oddělována tečkou, umístěnou v polovině výšky písmen; U je psáno v podobě V): HANC . DOMVM . // A . GERARDO . L. B. // DE . PETERSWALD . // AEDIFICATAM . // LEOPOLDVS . COM . // A . BERCHTOLD . // REST . A . D. MCMXV .// Hlavní i boční křídla jsou završeny mansardovou střechou. Střecha je v ose nad ústředním průjezdem prolomena nástavcem s hodinovým ciferníkem. Nástavec ve formě raně barokního vikýře je završen trojúhelným štítem, do jehož vrcholu je vetknut ornament ve formě mušle. Čelní čtvercovou plochu zabírá z větší části kruhový ciferník a cvikly v nárožích vyplňují plastické ornamety v podobé diamantování. Nástavec je rámovám volutovými křídly. Na horní úrovni střechy je nad nástavcem vyzdvižena otevřená zvonička. Na úrovni střechy nad gloriety je zvoncovitá helmice s makovicemi. Na zbývajících částech střechy jsou v osách nad vchody (na bočních křídlech nad západním vchodem a nad oknem čtvrté osy od západu) osazeny vikýře s trojúhelným štítem, jehož tympanon je ve střední části vyplněn klenákem. Vnější fasády jsou řešeny analogicky. Na zadní fasádě, těsně sousedící s ohradní zdí zámeckého areálu, je otvor vstupního průjezdu akcentován profilovaným ostěním a s nástavcem, který ohraničuje segmentově projmutá, bohatě profilovaná římsa s rovnými krajními úseky. Ve vrcholu segmentového záklenku je vetknut mohutný kamenný klenák. Podlahu průjezdu tvoří glazované dlaždice, které společně vytváří obrazec, složený z vegetabilních a rostlinných motivů. V rozích průjezdu jsou ve stěnách prolomeny niky. Do obou křídel vedou z průjezdu vstupní portály s profilovaným ostěním s uchama s bohatě dekorativně utvářenými supraportami. V jedné supraportě je osazen reliéf páva, erbovní zamení rodu Petřvaldských, a ve druhém sloup. Fasáda glorietů jsou členy pouze lezénovými rámy, které mají stejnou formu jako lezénové rámy přízemí. materiál: smíšené zdivo; hladká omítka ve dvou různých odstínech žluté (lezénové rámy a pilastry s jim odpovídajícími úseky kladí jsou akcentovány světlejším odstínem); nadokenní výplně jsou vyznačeny šedou barvou; ostění oken a portály nadokenní římsy, kartuše s erby: kámen (pískovec) krytina: bobrovka; na střechách glorietů: měděný plech