socha sv. Floriána

Stojí na horním konci Dědiny, střežená pěticí vzrostlých lip. Hranolový sokl na jednostupňové podnoži je členěn hranolovou základnou, hladkým dříkem a vyloženou římsovou deskou. Na čelní straně dříku je vsazena deska z bílého jemnozrnného mramoru a s rytým nápisem a ozdobnou iniciálou příjmení::Tuto/sochu nechali postaviti/JAN, PETR a MARIE/GARšIC/1890/Oroduj za nás - Sv. Floriáne/ Na římsové desce obdélný plintus, na němž je socha v životní velikosti. Světec je zobrazen v kontrapostu s vytlačeným pravým kolenem, oděn je v šatu římského vojáka, pravou rukou přidržuje žerď praporce, levou lije z putny vodu na hořící dům u své levé nohy.Socha je zhotovena technikou červené keramiky (terakoty) pálené do formy a je chráněna kovovou ohrádkou. Rozměry: v=382 cm, š=177 cm, hl=177 cm Materiál: sokl pálená cihla, omítka, nápisová deska z bílého jemnozrnného mramoru, socha – červená keramika pálená do formy, žerď dřevěná