kaple sv. Kříže

Stojí v Kosticích před hřbitovem na hranicích katastru Kostic a Tvrdonic. Stavba obdélného půdorysu s pravoúhly?m závěrem. Průčelí je členěno nízkou obrovnávkou a na osu je prolomeno pravoúhly?m vchodem vsazeny?m do půlkruhově tvarovaného vy?klenku s tympanonem. Vchod je přístupny? jedním stupněm a je uzavřen železnou mříží. Průčelí je završeno lichoběžníkovým probírany?m a ořímsovaným štítem. Boční stěny a závěr jsou nečleněné. Podstřešní profilovaná římsa nese sedlovou střechu v průčelí s valbičkou. Vrchol střechy je osazen je dvouramennym kovaným? kříž. Vnitřní prostor zaklenut valenou klenbou. Interiéru dominuje jednoramenný kříž z ohoblovaných desek, který nese vyřezávanou postavu Krista s široce rozpaženými pažemi. Hlavu s trnovou korunou, s výrazným rovným nosem, plnovousem a pootevřenými ústy sklání k pravému rameni. Prameny vlasů lemující Kristovu tvář spadají na ramena. Šlachovité nohy jsou mírně pokrčené a natočené vlevo. Bederní rouška je svázaná na pravém boku do mohutného uzlu. Na trupu jsou schmeticky naznačena žebra a na pravé straně hrudníku zeje krvavá rána. Nad Kristovou hlavou je na svislém konci břevna rolverková nápisová blána bez textu. Rozměry kříže: v 220 cm, š 130 cm Rozměry postavy: v 140 cm, rozpětí rukou 140 cm Materiál: cihla, omítka, bobrovka, názední malba podlužáckým ornamentem