škola

Na návsi vedle areálu kostela stojí samostatná dvoupodlažní budova na půdorysu trojzubce, okrajová křídla tvoří na hlavním průčelí mohutné rizality. Hlavní průčelí je na osu prolomeno segmentově zaklenutým vchodem v ústupkovém portálu, nadkrytém pultovou střechou se zeleně glazovanou keramickou krytinou, po stranách stříšky jsou plastické dekorativní prvky. Vstupní osa je zdůrazněna dvěma věžičkami na střeše se zvonovou střechou a makovičkou s korouhvičkou ve vrcholu. Fasáda věžiček je prolomena dvěma půlkruhově zaklenutými otvory. Mezi věžičkami je segmetově ukončená atika se znakem Poštorné a s mušlí ve vrcholu. Fasáda hlavního průčelí je prolomena 9 segmentově zaklenutými okny včetně krajních rizalitů. Okna přízemí mají kamennou podokenní římsu a archivoltu tvořenou režným obkladem, střídajícím se s bílými kameny. Přízemí celé budovy je obloženo pálenou režnou cihlou a je ukončeno kordonovou římsou tvořenou keramickým obkladem s geometrickým vzorem. Nároží jsou armována. Fasáda prvního patra je omítaná, členěná režnými keramickými lesenami a archivoltami nad okny. Korunní římsa je stejná jako kordonová. Rizality jsou členěny stejně jako ostatní fasáda, jsou však ukončeny odstupňovaným obloučkovým štítem završeným segmentově. Plocha štítu je na osu prolomena kruhovým oknem v keramickém ostění a je členěna režnými keramickými lesenami a římsami, ve vrcholu mušlový dekor. Rizality jsou zastřešeny sedlovou střechou s námětky, nad závěrem zvalbenou. Postranní průčelí jsou pojednána stejně jako fasáda hlavního průčelí, prolomena jsou po 7 okenních osách a ve štítové stěně po 1 segmentově zaklenutém okně. V přízemí je na osu prolomen segmentově zaklenutý vchod. Prostřední křídlo dvorního traktu je tvořeno dvěma výškově rozdílnými hmotami. Vyšší část je členěna na tři nestejně vysoké části. Prostřední nejvyšší je prolomena velkým termálním oknem, lemovaným pohledovou cihlou, a je zastřešena zvalbenou střechou. Nižší postranní části jsou členěny nárožním armováním, průběžnou korunní římsou, stejnou jako u hlavní budovy, plocha stěn je členěna zrcadlem s ujmutými rohy, boční fasáda do dvora je prolomena třemi segmentově zaklenutými okny a obě tyto nižší části jsou zastřešeny nižší zvalbenou střechou. Na tuto vyšší část středního traktu navazuje přízemní budova tělocvičny s cihlovou podezdívkou, omítanou plochou členěnou keramickými lesenami a archivoltami. Podélná fasáda je prolomena 3+3+3 segmentově zaklenutými okny. Průčelí tělocvičny je prolomeno segmentově zaklenutým vchodem s archivoltou, trojúhelníkový štít je prolomen na osu kruhovým oknem v keramickém ostění a členěn lesenami. Sedlová střecha je krytá pálenou taškou. Interiér je řešen jako trojtrakt, místnosti plochostropé. Zčásti dochována původní keramická dlažba. Nové plastové úchytky na dveřích. Materiál: kámen, cihla, režný keramický obklad, omítka, krytina – pálená