fara

Na křižovatce v centru obce v sousedství dalších komunálních staveb z lichtenštejnské stavební huti stojí samostatná dvoupatrová budova umístěná na nároží zahrady. Stavba má obdélný půdorys a je členěna mohutnými rizality a vysokém cihlovém soklu ukončeném římsou. Kordonová římsa je tvořena barevnými glazovanými obkladačkami, římsy rizalitů modrými glazovanými obkladačkami s motivem květu, korunní římsa fabionová z cihel. Z hlavního průčelí vystupuje na levé straně masivní rizalit ukončený lichoběžníkovým stupňovitým štítem završeným trojicí věžiček s kraby spojených arkádou. Ve štítě glazovaná barevná mozaika zobrazující podlužácký svobodný pár ve svátečních krojích, který se klaní P. Marii. Štít plasticky členěn cihlovými lesenami a římsami a prolomen třemi půlkruhově zaklenutými okny. Všechna okna na celé budově mají ostění z pálené cihly a jsou půlkruhově zaklenutá. V přízemí je rizalit hl.průčelí prolomen 2 okny , v patře dvěma sdruženými okny. V části otočené ke vchodu jedním oknem v každém patře. Pravá část hl. průčelí je na osu prolomena segmentově zaklenutým vchodem chráněným dřevěným přístavkem s trojúhelníkovým štítem, v němž plastika Krista na kříži, krytým sedlovou střechou. Přístavek je v zelené barvě, drobné dekorační motivy v barvách žluté, bílé a červené. Vedle vchodu úzké segmentově zaklenuté okno. Průčelí do zahrady je členěno po jedné okenní ose asymetricky umístěné v každém podlaží, okna jsou segmentově zaklenuta s cihlovým ostěním. Průčelí je ukončeno stupňovitým štítem s dvěma věžičkami a s kraby ve vrcholu. Průčelí ke kostelu je prolomeno v každém patře 6 okenními osami včetně centrálního mělkého rizalitu ukončeného stupňovitým štítem s vížkou a krabem ve vrcholu. Štít je prolomen dvěma úzkými segmentově zaklenutými okny s mříží, nad nimi plastický štukový štít s erodovaným znakem. Rizality jsou zastřešeny sedlovou střechou, jinak střecha valbová, krytá pálenou neglazovanou krytinou. Budova obehnána dřevěným tyčkovým plotem na vysoké cihlové podezdívce s pilířky mezi dřevěnými výplněmi. Ke vchodu otevřena klenutou brankou. Materiál: cihla, keramický obklad, dřevo, krytina- pálená