činžovní dům Františka Kousalíka

Dvoupodlažní podsklepená samostatně stojící nájemní vila ukončena plochou střechou obklopená zahradou. Objekt na nepravidelném půdorysu tvoří krychlový tvar na dvou stranách s vystupujícími rizality. Fasády jsou hladké s břízolitovou omítkou, členěné pouze okny převážně horizontálního tvaru. Hlavní vstup na severní straně doplněn o zděnou markýzu. Západní fasáda je asymetricky předsazena balkonem, pod ním je prosklená plocha s dveřmi na terasu. Sokl a oplocení jsou vyzděny z neomítaných bílých cihel. Dispozici suterénu tvořily sklípky na uhlí, prádelna, garáž a byt domovníka, nyní přestavěný na další garáž. Byty v obou spodních podlažích původně shodné dispozice, tvořenou velkou vstupní halou, vpravo kuchyňí, spíží a pokojíkem pro služku, dále pak čtyři pokoje a příslušenství. Byt v přízemí je zachován v původním rozvržení, v patře byla dispozice změněna. Byt ve třetím podlaží je menší, uskupený kolem velké terasy, tvořený vpravo od vstupu kanceláří s bytem odděleným dveřmi. Byt měl malou kuchyni, 2 pokoje, protáhlou obytnou halu, spíž a pokojík pro služku. Vytápění bylo původně etážové na uhlí. V domě jsou zachována původní okna, v 1. a 3. podlaží i vnitřní dveře s kováním, některé parketové, korkové a dlážděné podlahy a růžové obklady v koupelnách.