kaplička sv. Floriána

Interiér: Čtvercový půdorys kaple je zaklenutý kupolí. V rozích interiéru se ve zdivu nad podlahou nacházejí nízké, takřka půlkruhové niky s nízkými zděnými parapety, zaklenuté konchami. Vnitřní stěny kaple jsou hladké, opatřené lomenou bílou výmalbou. Vnitřní výzdobu tvoří v současné době dvě barevné reprodukce obrázků světců, vázičky s umělými květy a dva krucifixy, dřevěný, visící na stěně a sádrový, opřený v jedné z nik. Vnitřní povrchy stěn i nik jsou hladké, bez jakékoliv plasticity. Nerovné a nestejně vysoké parapety rohových nik jsou upravené rozpraskanou a vápnem olíčenou maltovou vrstvou. Podlaha je pokryta ostře pálenými cihlami (KLINGER) vínově červené barvy, na plocho kladenými, se spárami vyplněnými cementovou maltou. Ve vstupním otvoru je v místě dveří osazená otevíravá ochranná, kovářsky zpracovaná kovová mříž – objekt tedy nelze uzavřít před působením nepříznivého počasí. Otevřený okenní otvor ve tvaru volského oka nad vchodem je bez okenního rámu a bez zasklení. Je osazený pouze kovářsky zpracovanou ochrannou mříží. Exteriér Kaple se dvěma štítovými průčelími je neorientovaná drobná sakrální stavba čtvercového půdorysu, postavená v polích za městem na nízkém táhlém návrší. Severovýchodní štítové průčelí je na osu prolomené segmentově zaklenutým vstupem v kamenném ostění s lištou. Po obou stranách vchodu doplňují průčelí pilastry. Nad vchodem se v ose nachází oválný okenní otvor (volské oko), uzavřený kovářsky zpracovanou kovovou mříží. Kaple je završená bohatě profilovanou korunní římsou, nesoucí sedlovou střechu s dvojicí štítů na JZ a SV straně. Střešní roviny i štíty jsou kryté pálenou prejzovou krytinou. Štíty mají dvojice drobných křídel trojúhelníkového tvaru a jsou vertikálně členěné párem plochých pilastrů s římsovými hlavicemi, které jsou součástí hrotitě zalamované vrcholové římsy, kryté stříškou s prejzy. Ve středním poli obou štítů se mezi pilastry nachází mělká pravoúhlá nika. Zadní i obě boční průčelí jsou členěná dvojicí pilastrů vycházejících ze soklu, mírně předstupujícího před venkovní líce průčelí a ukončených v kordonové římse. Profilace všech plastických prvků v průčelích a ve štítech (pilastry, římsy atd.) nejsou setřelé, mají čisté s ostré přímé hrany. Mírně předstupující sokl je opatřený cementovou omítkou, nanášenou (nahozenou) pouze zednickou lžící či zednickým mlýnkem, bez další povrchové úpravy.