venkovský dům

V prostoru obce Rymice části Hejnice situované přízemní stavení na obdélném půdorysu s charakteristickým dispozičním prvkem patrovou komorou. Stavba vyzdívaná z vepřovic byla v dispozičním řešení pozměněna se zrušením černé kuchyně a zásahem v prostoru patrové komory. Hlavní pětiosé průčelí, obrácené ke komunikaci, je členěno průjezdem do dvora v pohledově levé krajní ose. Na úrovni druhé osy zprava je pak prolomen pravoúhlý vstup do průběžné síně, z níž je vpravo přístupná patrová komora, vlevo pak kuchyně a světnice. Objekt si uchoval nenarušený exteriér s vápennou omítkou a doškovou krytinou s charakteristickým výškovým zlomem nad patrovou komorou. materiál: vepřovice, dřevo, krytina - došek