městský dům

Jednopatrový dřevěný dům na hloubkové lichoběžné parcele, obrácený do náměstí štítovým průčelím s dřevěnou podsíní a pavlačí v patře. Objekt je většinou proveden v tesařsky opracované roubené konstrukci, pouze bývalý krám v přízemí má kamenné zdivo a také zadní stěna má kamennou podnož. Přízemí ustupuje za uliční čáru, čímž tvoří podsíň, nesenou třemi dřevěnými vyřezávanými sloupky. Dlažbu podsíně tvoří nepravidelně kladené lomové kamenné desky. Odtud vede vpravo vstup do zděného krámu s obnaženým segmentovým pískovcovým ostěním, uprostřed vstup do bývalé síně a průjezdu (nyní chodba hotelu) a nalevo vstup do restaurace. V roubené části jsou mezi vstupy prolomena dvě obdélná okna, členěná do kříže. Strop podsíně tvoří dřevěná trámová konstrukce, na níž je předsazené patro domu s průběžnou pavlačí. Podsíň vymezují z boku omítané stěny sousedních domů, které jsou konstrukčně propojené. Na zdi vpravo je zavěšeno restaurované záklopové prkno s vročením 1785. V patře se nad bedněným parapetem pavlače do pokojů otevírá pětice oken a uprostřed vstup do někdejší horní síně, nyní schodišťové haly. Dřevěný trojúhelný štít sedlové střechy je nasazený nízko nad okny. Lomenice s dvěma menšími téměř čtvercovými okénky má laťované novodobé bednění, napodobující předchozí historický stav členění, včetně vrcholového kabřince. Vestavba do podkroví se zděnými nástavbami díky odsazení do úžlabí pohledově příliš neuplatňuje. Zadní fasáda domu, posazená na kamennou přízemní podnož s novodobě proraženým vjezdem má roubené stěny s pavlačí v 2. patře a svislé lištované bednění štítu, do něhož jsou vloženy dvě úrovně oken. Střecha byla původně šindelová, nyní převážně obnoven šindel, místy plech. V místě někdejšího dvorního křídla hospodářského charakteru (a souběžného křídla sousedního domu) vznikla v 80. letech 20. stol. třípatrová provozní přístavba hotelu, rekonstruovaná po r. 2015.