městský dům

Jednopatrový zděný městský dům, situovaný v rohu náměstí na samostatném úzkém svažitém pozemku mezi hlavní silnicí a boční uličkou. Vzhled domu se od r. 1978 výrazně proměnil. Do té doby měl historizující úpravu fasád z přelomu 19. a 20. století a zděný štít do náměstí. Poté prošel významnou rekonstrukcí podle návrhu ak. arch. P. Fuchse. Dům má podélnou dispozici s výrazně okoseným nárožím pod vysokou sedlovou střechou prohnutou námětky, s valbičkou nad bedněným štítem. Směrem do dvora podél boční uličky vybíhá dvorní křídlo, původně hodpodářského účelu. Průčelí do náměstí je kromě okosené plochy řešeno v podstatě symetricky, v zásadě ve třech osách. Umístění vstupu uprostřed odpovídá hloubkovému trojtraktovému dispozičnímu členění se střední chodbou. Vedle vstupu vpravo byl vytvořen nárožní průchod, opatřený stejně jako vstup půlkruhově zakončenými kamennými ostěními s klenákem. Okna, v krajních osách sdružená po dvou, mají hladká pískovcová ostění a dvoukřídlá, ven otevíravá okna členěná na 6 tabulí. Stejné provedení mají okna na celém objektu, kromě okének v suterénu, vystupujícího do boční uličky díky výraznému sklonu terénu. Také tato okénka mají kamenná hladká ostění. Podélná fasáda do hlavní ulice je symetricky rozvržená v obou patrech, pětiosá. Průčelí do dvora má vpravo ve vyústění chodby opět kamenné, půkruhově zakončené ostění vstupu. V patře nad ním vystupuje bedněná pavlač, zahýbající v koutě po obvodu části dvorního křídla. Pavlač má sedlovou, na dvorním křídle zvalbenou střechu. Štít je opět svisle bedněný, s polovalbičkou ve vrcholu. Podkroví má provedenou obytnou vestavbu, projevující se řadou oken v průčelním štítu a dvěma řadami střešních oken. Dvorní křídlo vizuelně zachovává charakter hospodářské budovy se vstupy zvenčí v kamenných ostěních a menším oknem vlevo. Pouze pod pavlačí je moderní široký prosklený průchod. Podkroví v sedlové střeše s výraznými námětky je prosvětleno čtyřmi sedlově zastřešenými vikýři s dvoukřídlými okny členěnými do 6 tabulí. Podélné průčelí do uličky je ve dvorním traktu přístupné pravoúhle vyříznutým průjezdem, jinak je členěno pouze typizovanými okny v kamenných šambránách. Objekt má hladké bílé omítky a šindelovou střechu, Dřevo má tmavohnědý nátěr.