venkovský dům

Původní přízemní stavení hanáckého typu s patrovou komorou. Objekt zděný z vepřovic obdélného půdorysu je hlavním průčelím přibližně natočen k probíhajícímu zalomení hlavní komunikace. Průčelí o celkově sedmi osách je členěno vraty průjezdu v pohledově levé krajní ose a následovaný čtyřmi osami pravoúhlých dvoukřídlých oken jednoduché šestidílné osnovy. V druhé ose zprava je prolomen pravoúhlý vchod a krajní a obě horní osy tvoří malá okénka od přízemní a patrové komory. Vnitřní dispozice je členěna chodbou a na ni vlevo navazujícíc světnice se světničkou. V interiéru se dochovaly trámové stropy. Poněkud novodobé jsou přístavky do dvora s bočním vchodem a plochými stropy v provedení z pálených cihel. Objekt je kryt kvalitně provedenou doškovou střechou s charakteristickým výškovým přechodem nad patrovou komorou. materiál: vepřovice, dřevo, cihla, krytina - šindel, došek