dům

Dům čp. 1 je dvoukřídlá zděná patrová budova na půdorysu tvaru písmene L. Objekt prošel radikální přestavbou, popsány budou jeho nové fasády. Jihozápadní fasáda jihozápadního křídla je na levé straně dvoupodlažní, na pravé straně pak jednopodlažní. Dolní část stěny je obložena kameny nepravidelného tvaru s širokými spárami – tento sokl obíhá celou stavbu. U levého nároží je vysoký opěrák, provedený stejně jako sokl. Druhý, o něco nižší opěrák, je pod oknem patra v ose druhé zleva. Osa první zleva má v přízemí i patře novodobé okno v šambráně, v ose druhé zleva je okno pouze v prvním patře. V ose třetí zleva je vstup – novodobé dveře v šambráně, přístupné po novém jednoramenném schodišti. Osy čtvrtou, pátou a šestou zleva vyplňují novodobá okna v šambráně. Stěna vrcholí hlavní římsou. Pětiosá severozápadní fasáda severozápadního křídla má osy rozmístěné ne zcela symetricky. Stěna je zpevněna čtyřmi vysokými opěráky z lomového kamene (po jednom u obou nároží a zbylé dva vpravo a vlevo od středu stěny). V přízemí jsou v ose první zprava novodobé dveře v šambráně, podobné větší pak v ose druhé zprava. V ose třetí zprava je malé novodobé okénko v šambráně, dvě podobná větší pak v osách čtvrté a páté zprava. V prvním patře jsou v osách první a druhé zprava dvě novodobá okna v šambráně, ve střední ose sdružené novodobé okno v šambráně, v ose čtvrté zprava stejné okno, jako ve dvou krajních osách a osa pátá zprava je zaslepená. Severovýchodní fasáda severozápadního křídla je dvouosá, u nároží jsou opět opěráky. Osy přízemí vyplňují novodobá garážová vrata, okna patra novodobá okna v šambráně. V patře jihovýchodního průčelí severozápadního křídla je novodobé okno v šambráně. Podobné je i v pravé ose severovýchodního průčelí jihozápadního křídla, ve dvou zbývajících osách jsou na šířku orientovaná novodobá okénka v šambráně. Dům má valbové střechy, kryté umělým šindelem.