kostel sv. Jakuba Staršího

Kostel je orientovaná zděná stavba na obdélném půdorysu, s mírně užším presbytářem, obdélnou předsíní na jižní straně lodi a patrovou sakristií na téže straně kostela – u napojení lodi na presbytář. Všechna průčelí jsou poměrně jednoduchá, členěná okenními a dveřními otvory a vesměs rovněž nárožními lizénami. Západní průčelí prolamují dva otvory. U jihozápadního nároží je to vstup – jednoduché dveře s železným rámem, vodorovně rozděleným na třetiny a vyplněným diagonálně vedenými prkny (směrem z pravého horního rohu k levému dolnímu). Dveře jsou přístupné dvěma schody. Vlevo od dveří se ve zdi nacházejí tři panty po starší výplni. Zhruba uprostřed západní fasády je obdélný okenní otvor bez orámování, místo zasklení zabezpečený pletivem. Průčelí vrcholí fabionovou hlavní římsou, která obíhá celý kostel, včetně přístaveb. Jižní průčelí lodi je dvouosé, obě osy vyplňují okna – jsou poměrně nízká, obdélná, zakončená lomeným obloukem. Zasklení člení dřevěné příčle – tři vodorovné a dvě svislé, horní vodorovná příčle je dvojitá a odděluje obloukovitý hořejšek. V této horní části jsou čtyři příčle, imitující kružbu (mají tvar dvou písmen V s dovnitř prohnutými rameny, delší vnitřní ramena se protínají pod vrcholem oblouku). Okna jsou v široké, ven se rozšiřující špaletě, lemované po stranách plochou šambránou (dole šambrána chybí). K jižní fasádě lodi je přistavěna předsíň, jejíž střecha částečně zasahuje do dolního levého rohu východnějšího z obou oken lodi. Jižní stěnu předsíně člení – kromě hlavní římsy – široká lizéna u obou nároží. Uprostřed stěny je poměrně široký vstupní otvor, zakončený stlačeným obloukem. Dvoukřídlé dveře jsou obdobného provedení, jako dveře v západním průčelí lodi – tj. s kovovou kostrou, rozdělenou dvěma vodorovnými příčlemi a vyplněnou klasovitě vedenými prkny. Zbývající dvě stěny předsíně jsou bez otvorů, členěné pouze lizénou – vždy u nároží s jižní stěnou. Střecha je valbová s námětkem, krytá bobrovkou. V místě, kde se na loď napojuje presbytář, je ke kostelu přistavěna vysoká patrová sakristie (její výška mírně přesahuje výšku lodi i presbytáře). Stejně jako ostatní fasády kostela i tyto jsou členěny nárožními lizénami, navíc je zde sokl, který pak pokračuje kolem většiny kostela. Západní stěna sakristie je bez otvorů, v horní části je v místě napojení sakristie na loď pilíř, sahající zhruba od poloviny výšky stěny pod hlavní římsu. Jižní stěna sakristie je jednoosá, ve střední a horní části je zde vysoké štěrbinové okénko, zakončené lomeným obloukem, dnes zazděné. Okénka lemuje široká, ven se rozšiřující špaleta s šambránou. V dolní části stěny, nad soklem, je malý otvor, z nějž vede kamenný odtokový žlábek. Východní fasáda je stejná, jako jižní, jen zde chybí otvor se žlábkem. Sakristie má valbovou střechu s námětkem, krytou bobrovkami. Jižní průčelí presbytáře je jednoosé, s oknem, které je vyšší obdobou oken lodi – oproti nim je prodloužené o tři řady tabulek. Orámování je stejné, jako u oken lodi. Také presbytář má nároží opatřené lizénou, a to jak jihovýchodní, tak severovýchodní. Jednoosé východní průčelí je prolomeno obdélným oknem, zakončeným lomeným obloukem s téměř oblou špičkou. Jde o kamenné okno, tvořené dvěma částmi, oddělenými širším profilovaným sloupkem a zakončenými kružbou tvaru jeptišky. Ve cviklu nad nimi je profilovaný otvor kruhového tvaru. Okno vodorovně rozdělují čtyři železné příčle, zasklení je nahrazeno pletivem. Okno je umístěno v široké, ven se rozšiřující špaletě, lemované šambránou (podobně, jako je tomu i u ostatních oken lodi a presbytáře). Těsně nad soklem se na východní stěně presbytáře, blíže jihovýchodnímu nároží, nachází odkrytý pás zdiva z kamenných kvádrů - s plastickou výzdobou. Ta je tvořena sítí ze vzájemně se protínajících kosočtverců, doplněných vždy v polovině vodorovným a svislým prutem (negativní diamantování). Ve střední části pásu zdiva jsou ve dvou úsecích kosočtverce ve střední linii plné, uvnitř jednoho z nich je vyrytý rovnoramenný kříž. Severní průčelí presbytáře je jednoosé, okno je stejné, jako jeho protějšek na jižní straně. Zdivo presbytáře je východně (vlevo) od tohoto okna zpevněno velmi širokým pilířem, sahajícím až pod okenní oblouk a krytým taškami. Další opěrák se nachází při severní stěně lodi, u jejího napojení na presbytář. Na rozdíl od předchozího je zhruba poloviční výšky, menší šířky a šikmého sklonu. Severní stěna lodi je jednoosá, se stejným oknem, jaké je na jižní straně lodi. Presbytář i loď mají valbovou střechu s námětkem, krytou bobrovkami. V hřebeni střechy lodi je – blíže západní straně – zasazena osmiboká plechová věžička. V každé stěně je obdélný okenní otvor, chráněný pletivem, pod okny věžičku obíhá zaoblená římsa. Věžička má jehlancovou střechu, zakončenou vysokým štíhlým nástavcem s makovicí a jednoduchým křížem.