ohradní zeď

Ohradní zeď se nachází kolem celého pozemku bývalého hřbitova u kostela sv. Jakuba Staršího. Je postavená ze smíšeného zdiva, tvořeného převážně kamenem (s množstvím kamenů pravidelnějších tvarů), doplněným cihlami, které byly použity při náhradě poškozených partií. Nároží jsou částečně zpevněná klenáky. Korunu zdiva kryjí mírně přesahující cihly, kladené ve třech řadách na plocho tak, že střední řada je orientována vodorovně a horní a dolní řada svisle. Tato cihelná stříška má šikmý sklon směrem k ploše bývalého hřbitova. Téměř celá vnější strana zdi a většina strany vnitřní je dnes bez omítky. Zeď je zasazená do nerovného terénu, který sleduje. Na východní straně je dolní část zdi oddělená římsou, tvořenou cihlami. V této dolní části se nachází poměrně velký, půlkruhově zakončený odvodňovací otvor, zaklenutý cihlami. Dnes je otvor zazděný. V jižním úseku zdi je situovaná jednoduchá pilířová brána - pilíře dostaly po opravě nástavec tvaru sedlové střechy, krytý bobrovkami. Bránu uzavírají dvoukřídlá mřížová vrata, tvořená svislými pruty, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi na tři úrovně. V dolní úrovni je hustota prutů dvojnásobná oproti zbývající části, obloukovitá horní část má plaménkovité horní hroty.