měšťanský dům

Jednopatrový nárožní pozdně gotický dům ze 14. stol., o pěti okenních osách do ul. Dačické a jedné ose do Švermovy ul., okapová orientace v obou směrech, štítek do Dačické nad posledními dvěma osami. Na mapě stabilního katastru z r. 1830 zakreslen na delším půdoryse (o jeden trakt sousedního domu čp. 450) a užším půdoryse o chodbu, navazující západně k čp. 451. Průčelí členěno na dominantní podsklepenou pravou nárožní hmotu se štítkem (tzv. věž, podle převýšení) a levou část s běžnou frontální fasádou. Obě části jsou v úrovni oken výškově posunuty. Průčelí do Dačické ul. – v přízemí okno, výkladec a vstup do domu v kamenném ostění s nadsvětlíkem a dvě sklepní okénka v kamenných ostěních. Okna v patře prostá s malovanými šambránami, dvě půdní okénka ve štítku s kamennými ostěními. Střecha složená ze dvou sedlových, kryta bobrovkou. Novodobě snížený sklon střechy do dvora. Fasáda do Švermovy ul. - v patře okno, v přízemí vstupní dveře do klenutého sklepa. Renesanční a klasicistní úpravy. Výrazná nárožní poloha stavby v urbanistické kompozici přilehlé linie k bývalé fortifikaci.