bývalá Kontribučenská záložna

Jedná se o rohový dvoupatrový dům s otevřeným nádvořím, o čtyřech křídlech tvarovaných do L. Jižní průčelí domu (na náměstí Komenského) je pětiosé, přičemž 2. až 4. osu tvoří mírně předstupující rizalit. Rekonstruovaná omítka zdvihajícího se suterénu (de facto přízemí, tj. vysoké trnože budovy) je hladká a bez ozdob. V úrovni stoupajícího chodníku je v 1. ose prolomena velkými vstupními (novodobými) dveřmi. Dveře jsou dřevěné, pravoúhlé, dvoudílné. Oba díly mají trojdílný patní světlík. Světlík v nadpraží je šestidílný. 2 až 4. osa je prolomena třemi velkými (novodobými) okny (výkladky), přičemž okno ve 4. ose se již zcela dotýká chodníku. Okna jsou dřevěná, pravoúhlá, čtyřdílná s trojdílným světlíkem. 5. osu prolamuje menší obdélný průduch s kovovým krytem. Podle starých fotografií z 20. let 20. století zde bývalo tzv. „obchodní přízemí“, podle fotografie z roku 1995 pak bistro. Fasáda přízemí je v 1. a 5. ose tvořena hladkou omítkou, v nárožích budovy orámovanou pilastry, které vybíhají až do 2. patra. Naopak 2. až 4. osa je tvořena zdrsněnou omítkou, v nárožích rizalitu orámovanou nepravou hladkou bosáží, která rovněž vybíhá až do 2. patra. Od suterénu je fasáda oddělena kordonovou (trnožní) římsou, předčasně ukončenou ve 4. ose, jež dále nepokračuje. V každé ose je fasáda prolomena jedním oknem, pod kterým probíhá hladký lizénový rámec napojený na nárožní pilastry. V 1. a 5. ose jsou okna široká, pravoúhlá s půlkruhovitými záklenky a dřevěná, trojdílná s trojdílnými půlkruhovitými světlíky. Ostění rámují profilované oblouny, v archivoltách pak výžlabky. Okenní díly v 5. ose budovy jsou vzhledem k dále neprobíhající či neprotínající kordonové (trnožní) římse vyšší a okenní špaleta je tak osazena na vlastní podokenní římse. Ve 2. až 4. ose (v rizalitu) jsou okna úzká, pravoúhlá a dřevěná, dvoudílná s trojdílnými světlíky. Ostění rámují profilované šambrány. Fasáda 1. patra je totožná s přízemím a je prolomena pěti úzkými pravoúhlými okny (v každé ose jedním). Okna jsou dřevěná, dvoudílná se čtyřdílnými světlíky a osazená ve špaletách na nadokenních i podokenních římsách (s kovovou ohrádkou s pěti čtyřlístky). Ostění rámují profilované šambrány. V parapetních výplních se nacházejí reliéfní figurální a rostlinné motivy, v suprafenestrách pak listové festony zakončené kruhovými stuhami s třapci, kruhové emblémy, zvířecí motivy a zátiší. Jejich výklad lze odvodit z pojmů „Kontribuce, Kontribučenské fondy peněžní, Kontribučenské sýpky, Kontribuent“. Okenní parapet v 1. ose vyplňuje z levé strany reliéf polopostavy chlapce otočeného z profilu, oděného do kroje (košile a vesta) a s kloboučkem na hlavě. V rukou drží destičku s nápisem „1 + 1 = 2“ a pravým ukazovákem ukazuje směrem k protější straně. Pravou stranu parapetu vyplňuje reliéf zátiší s dvěma knihami a panelem, na kterém je vyobrazeno šest puntíků jako na hrací kostce. Celou kompozici pak rámuje listoví. Okenní parapety v 2. až 4. ose vyplňují obdélná pole se zdrsněnou omítkou. Okenní parapet v 5. ose vyplňuje z pravé strany reliéf polopostavy děvčete otočené z profilu, oděné do kroje (halena s límcem) a se šátkem na hlavě. Levou rukou přidržuje pokladničku s visacím zámkem (v podobě stylizovaného modelu někdejší budovy Kontribučenské záložny), do které pravou rukou vhazuje minci. Levou stranu parapetu vyplňuje slaměná košnice včelího úlu s otvorem. Celou kompozici pak rámuje listoví. Suprafenestra 1. a 5. okna má kruhový emblém s motivem radlice a rýče; na nadokenní římse je zleva položena ošatka s jídlem, zprava pak svázané klasy se srpem. Suprafenestra 2. a 4. okna má kruhový emblém s motivem kohouta; na nadokenní římse jsou zleva umístěni dva ptáčci, zprava pak králík. Suprafenestra 3. okna má kruhový emblém s motivem džbánu s víkem; na nadokenní římse je zleva položen rozkrojený krajíc chleba s nožem, zprava pak ošatka s ovocem. Fasáda 2. patra je totožná s přízemím a je rovněž prolomena pěti úzkými pravoúhlými okny (v každé ose jedním). Okna jsou dřevěná, dvoudílná s trojdílnými světlíky a osazená ve špaletách na podokenních římsách (s kovovou ohrádkou s pěti čtyřlístky). Ostění rámují profilované šambrány a meziokenní prostory vyplňují hladce pásované lizénové rámce. Oddělené suprafenestry v 1. a 5. ose tvoří asymetrické plochy se zdrsněnou omítkou, které evokují oční víčka. Valbová střecha z tašek je od 2. patra rizalitu oddělena korunní římsou. Nepravé hladké bosáže v nárožích rizalitu jsou zakončeny pásy zdobenými kapkami, pilastry v nárožích budovy pak římsami zdobenými kapkami a nad nimi obdélnými poli se zdrsněnou omítkou. Z nárožních pilastrů poté vybíhají obloukové atikové štíty. Rizalit, mezi 1. a 2. a 4. a 5. osou, zakončují malé půlkruhovité štítky s hrazením, zakončené zdobeným oplechováním. Nad 2. a 4. osou jsou umístěny střešní vikýře. Západní křídlo domu je zcela přistavěno k sousednímu domu. Jihovýchodní (hlavní) průčelí domu (na náměstí Míru) je pětiosé. Rekonstruovaná omítka trnože budovy (tj. pokračujícího suterénu z jižního průčelí) je hladká a bez ozdob. V úrovni stoupajícího chodníku je v 1. a 3. ose prolomena menšími obdélnými průduchy s kovovými kryty. Podle fotografie z roku 1995 zde ještě nebývaly. Fasáda přízemí je tvořena nepravou hladkou bosáží, která v nárožích budovy vybíhá až do 2. patra, a částečně i zdrsněnou omítkou. V každé ose je fasáda prolomena jedním oknem. V 1., 2., 3. a 5. ose jsou okna široká, pravoúhlá s půlkruhovitými záklenky a dřevěná, trojdílná s trojdílnými půlkruhovitými světlíky. Ostění rámují profilované oblouny, v archivoltách pak výžlabky. V úrovni stoupajícího chodníku je fasáda ve 4. ose prolomena velkým vstupním portálem s půlkruhovitým záklenkem, který ústí do menší předsíně. Ostění portálu rámuje profilovaný obloun, v archivoltě pak výžlabek. Vstupní (novodobé) dveře do vstupní chodby jsou dřevěné, pravoúhlé s půlkruhovitým záklenkem a trojdílné. Půlkruhovitý světlík v nadpraží je šestidílný. Podle starých fotografií z 20. let 20. století býval v 5. ose namísto dnešního okna další vstupní portál s půlkruhovitým záklenkem, který vedl do tzv. „obchodní přízemí“. Fasáda 1. patra je tvořena zdrsněnou omítkou a je prolomena pěti úzkými pravoúhlými okny (v každé ose jedním). Okna jsou dřevěná, dvoudílná se čtyřdílnými světlíky a osazená ve špaletách na nadokenních i podokenních římsách (s kovovou ohrádkou s pěti čtyřlístky). Ostění rámují profilované šambrány. V parapetních výplních se nacházejí reliéfní figurální a rostlinné motivy, v suprafenestrách pak listové festony zakončené kruhovými stuhami s třapci, kruhové emblémy, zvířecí motivy a zátiší – všechny jsou shodné jako v 1. patře jižního průčelí. Jejich výklad lze odvodit z pojmů „Kontribuce, Kontribučenské fondy peněžní, Kontribučenské sýpky, Kontribuent“. Okenní parapet v 1. ose vyplňuje z levé strany reliéf polopostavy chlapce otočeného z profilu, oděného do kroje (košile a vesta) a s kloboučkem na hlavě. V rukou drží destičku s nápisem „1 + 1 = 2“ a pravým ukazovákem ukazuje směrem k protější straně. Pravou stranu parapetu vyplňuje reliéf zátiší s dvěma knihami a panelem, na kterém je vyobrazeno šest puntíků jako na hrací kostce. Celou kompozici pak rámuje listoví. Okenní parapety v 2. až 4. ose vyplňují tentokrát obdélná pole s hladkou omítkou. Okenní parapet v 5. ose vyplňuje z pravé strany reliéf polopostavy děvčete otočené z profilu, oděné do kroje (halena s límcem) a se šátkem na hlavě. Levou rukou přidržuje pokladničku s visacím zámkem (v podobě stylizovaného modelu někdejší budovy Kontribučenské záložny), do které pravou rukou vhazuje minci. Levou stranu parapetu vyplňuje slaměná košnice včelího úlu s otvorem. Celou kompozici pak rámuje listoví. Suprafenestra 1. a 5. okna má kruhový emblém s motivem radlice a rýče; na nadokenní římse je zleva položena ošatka s jídlem, zprava pak svázané klasy se srpem. Suprafenestra 2. a 4. okna má kruhový emblém s motivem kohouta; na nadokenní římse jsou zleva umístěni dva ptáčci, zprava pak králík. Suprafenestra 3. okna má kruhový emblém s motivem džbánu s víkem; na nadokenní římse je zleva položen rozkrojený krajíc chleba s nožem, zprava pak ošatka s ovocem. Pod okenními parapety ve 2. až 4. ose se v hladkém obdélném poli nachází secesní nápis „HOTEL KVĚTNICE“. Podle starých fotografií z 20. let 20. století zde patrně býval nápis „KONTRIBUČENSKÁ ZÁLOŽNA“. Fasáda 2. patra je totožná s přízemím a je rovněž prolomena pěti úzkými pravoúhlými okny (v každé ose jedním). Okna jsou dřevěná, dvoudílná s trojdílnými světlíky a osazená ve špaletách na podokenních římsách (s kovovou ohrádkou s pěti čtyřlístky). Ostění rámují profilované šambrány a meziokenní prostory vyplňují hladce pásované lizénové rámce. Valbová střecha z tašek (propojená se střechou jižního průčelí) je od 2. patra oddělena korunní římsou. 2 až 4. osu střechy vyplňuje půlkruhovitý štít se středovým kruhovým otvorem (s půlkruhovitě předstupující kovovou ohrádkou), obklopeným reliéfním věncem listoví. Mezi 1. a 2. a 4. a 5. osou jsou umístěny střešní vikýře. Severovýchodní křídlo domu je zcela přistavěno k sousednímu domu. Fasáda severozápadního (dvorního) průčelí je hladká a je prolomena pravoúhlými okny. Okna jsou dřevěná, dvoudílná (v 2. mezipodlažní podestě hlavního schodišťového traktu má okno světlík) a osazená ve špaletách na podokenních parapetech (s kovovou ohrádkou s pěti čtyřlístky). V přízemí dvora byla zbudována kuchyň, na jejíž plochou střechu – dvorní terasu, lze vstoupit prosklenými dveřmi z 1. patra. Ve dvoře byla rovněž přistavena nová budova skladiště. Přístupová (zásobovací) cesta k hotelu vede z Dvořáčkovy ulice od severozápadu k jihovýchodu, kde je ukončena vysokou ohradní zdí. Zeď vyplňuje suterén a přízemí této novodobé (dvorní) přístavby. V 1. patře (nad dvorní terasou) je zeď v ose své koruny prolomena půlkruhovitým otvorem s mřížovím.