kašna

Ve středu čtvercového Velkého nám. v Kroměříži situovaná kašna, v sousedství mariánského morového sloupu, z doby kolem roku 1655. Hmotová dispozice na půdorysu kvadrilobu, umístěná na novodobé vyvýšené podestě s přístupovým obvodovým schodišťovým částečně zapuštěným stupněm. Vlastní bazén je tvořen pískovcovou profilovanou obrubou se soklem uprostřed, spojeném kovovými sponami. Na podstavci, pravidelného hranolovitého tvaru s vyloženými stranami pravoúhlé podesty a překladu, jsou v ploše ryté pravúhlé rámy s konkávním prohnutím vrcholového břevna. Na soklu zpočívá sochařsky provedená skupina čtyř delfínů na skaliscích, podpírajících svými ocasy lasturovitou nádrž půdorysu protaženého čtyřlistu s profilací výdutě stěn. Těla ryb s velkou tlamou a velkých očí, doplňuje drobnopisné podání šupinatého těla, několikadílné ocasní ploutve a párů vousů. V tlamách ryb a na každé ze čtyř výdutí lasturovité nádrže jsou kovové rourové armatury vývodů vody. Ve středu vrcholové lastury je pak na malé podestě umístěno sousoší puttiho s rybou, dřící za hlavu a ocas v mírném úklonu. Motiv se dehrává opět na skalnatém povrchu, kdy pstav puttiho s vavřínovým věncem a bujných kadeří hledí na hlavu ryby, která v zápalu boje stáčí hlavu doleva a vyplyvuje vodu. V tlamě ryby je proto umístěna kovová armatura pro vývod vody. Sevření a tvar puttiho pravé ruky ukazuje na to, že držel původně dnes chybějící předmět. rozměry: cca 4,5.4,5m, výška 3,5-4m materiál: kámen - pískovec, kovové armatury