dům

Dům čp. 1 má obdélný půdorys, s přístavkem na jihovýchodní straně. Je to patrový zděný objekt s vysokou sedlovou střechou. Jihozápadní průčelí je čtyřosé. U levého nároží se nachází široký opěrák, sahající k mezipatrové římse. V přízemních osách první až třetí zleva jsou okna ve špaletě, lemovaná šambránou. Pravděpodobně jsou – stejně jako dveře – plastová. Ve čtvrté ose je vstup – dvoukřídlé prosklené dveře. V prvním patře, odděleném plochou římsou, se schéma přízemí opakuje. Okna jsou zde dřevěná dvoukřídlá, s poutcem oddělenou horní větrací částí, rovněž dvoukřídlou. V poslední ose je francouzské okno, patrně plastové. Toto okno vede na terasu, která má půdorys tvaru písmene L, částečně představený i jihovýchodnímu (pravému bočnímu) průčelí. Přední stěna terasy je prolomena třemi půlkruhově zakončenými otvory s šambránou, arkády jsou dole uzavřené balustrádou. Stejný otvor je i v pravé boční stěně terasy, zatímco v levé je pouze termální okno v šambráně. Fasádu domu kromě otvorů člení mezipatrová římsa a v prvním patře také široké lizény, nacházející se u obou nároží. Nad profilovanou hlavní římsou, krytou jednou řadou tašek, se zvedá trojúhelný štít, lemovaný lizénami a završený architektonickým článkem tvaru klenáku. Ve štítu jsou dvě malá čtyřtabulková okénka v šambráně, spojená v horní části půlkruhovým štukovým pásem. Jihovýchodní průčelí je z větší části zakryto přístavkem. Na levé straně je viditelná nárožní lizéna a okno v 1. patře, na pravé straně, členěné lizénovými rámy pak přízemí (bez otvoru) a okno v krajní pravé ose. Obě tato okna jsou stejná, jako na jihozápadním průčelí. Přístavek, zvyšující se až do úrovně prvního patra, má půdorys tvaru písmene L. Kratší (zvyšující se) část přístavku pravděpodobně obsahuje schodiště. Jihozápadní stěna přístavku je zakrytá terasou, jihovýchodní, členěná lizénovým rámem, má tři otvory. V přízemí je to na levé straně poměrně velké okno, na pravé straně dřevěné dveře, v prvním patře pak termální okno – vše v jednoduchých šambránách. Přední průčelí delší části přístavku člení lizénové rámy. V přízemí jsou zde vlevo dřevěné dveře a vpravo na šířku orientované plastové okno, v patře pak termální okno (nad oknem přízemí) – vše v šambránách. Na bočním a zadním průčelí přístavku jsou lizénové rámy. Severovýchodní průčelí domu, opět členěné lizénami a mezipatrovou římsou, je v přízemí opatřeno širokým opěrákem, vyplňujícím více než levou polovinu přízemí. Ve stěně opěráku jsou dvě okna. V přízemí vlastního domu je jedno okno, v patře pak tři – opět stejná, jako v patře jihozápadního průčelí. Dům má sedlovou střechu, přecházející vzadu ve valbu (takže chybí zadní štít), přístavek pak rovněž střechu sedlovou a v části pultovou. Krytinou jsou tašky. V hřebeni střechy domu je zděný omítnutý komín.