vila

Vila stojí na velkorysém, takřka 3 hektarovém, parkově pojednaném pozemku a doplňují ji hospodářské a provozní budovy (vrátnice se stájemi a zahradní domek), tvořící zázemí objektu. Někdejší vrátnice sloužila k ubytování správce a ustájení koní, přičemž její součástí byl i již zbořený, polozapuštěný ledový sklípek, sloužící k přechovávání ledu. Naproti tomu zahradní domek je prostou budovou, zastřešenou mansardovou střechou. Patro sloužilo k ubytování zahradníka a v přízemí byla dílna, prádelna, toaleta a navíc i malá elektrárna, která až do elektrifikace Hejnic dodávala proud do vily. Oba objekty však bohužel prošli řadou znehodnocujících úprav a proto jsou dnes již jen torzem původního řešení a v současné době slouží k bydlení. Nejvýstavnější budovou celého areálu je logicky mimořádně honosná barokizující vila, vybudovaná v duchu předměstské vily (vila suburbana). Sídlo bylo vybudováno na obdélném půdorysu a má přísně symetrické, osově řešené průčelí se středním rizalitem, završené mansardovou střechou. Fasády jsou pojednány bohatou štukaturou (lizény, čabraky, festony ad.) a rozložité průčelí výrazně oživují zaoblená nároží ovlivněná radikálním barokem. Před hlavním průčelím je předsazené honosné schodiště vedoucí na terasu, ze které je přístup k severnímu průčelí, kde byl i hlavní vstup do domu, krytý masivním portikem. V jednotě s náročnými exteriéry jsou i mimořádně kvalitní interiéry, které jsou i přes řadu úprav interiéru stále ve velmi dobrém stavu. Srdce domu tvoří elegantní vstupní hala, provzdušněná arkádami v přízemí i patře. Další místnosti (knihovna, jídelna, ložnice, hostinské pokoje ad.) byly logicky situovány kolem haly. Nedílnou součástí vily je pak i hodnotná, dekorativně pojatá barokizující ohradní zeď, obíhající areál sídla. Vila dnes slouží jako domov mládeže a v roce 1991 prošla celkovou rekonstrukcí.