řadový zaměstnanecký dům

Dvojdům je situován v poměrně prudkém svahu, jehož sklon částečně vyrovnává kaskádově řešená podezdívka z masivních kvádrů liberecké žuly (Schmeissnerův oblíbený materiál). Poněkud fádní dlouhou fasádu Schmeissner oživil malebnou skladbou hmot, kdy konce domů směrem na sídliště Králův Háj vrcholí vyšší, štítově orientovanou třípodlažní partií, krytou sedlovou (čp. 157) a polomansardovou střechou (čp. 288). Prosté fasády oživují portály ze žulových kvádrů, kryté pultovou stříškou na konzolách a nízký patrový trojúhelný arkýř, excentricky situovaný na štítu domu čp. 157. Jednotná koncepce dvojdomu se projevila i v dispozičním řešení. Jednotlivá patra jsou přístupná dvojramenným schodištěm uprostřed domu. Do identických malometrážních bytových jednotek se vstupovalo z podesty schodiště (na patře byly vždy dva byty, kromě suterénu a podkroví, kde byl jeden byt, sousedící s provozními prostory). Hlavním komunikačním prostorem bytu je chodba s toaletou a spíží, ze které se vstupovalo do kuchyně a obytné místnosti. Druhá obytná místnost pak byla přístupná z kuchyně. Vzhledem k panujícím bytovým poměrům, které byly v Liberci mimořádně špatné, představovala uvedená zástavba slušný dobový obytný standard.