stáje

Stáje jsou protáhlá přízemní zděná budova na obdélném, lehce zakřiveném půdorysu – s náznakem konkávnosti směrem do nádvoří. Všechny fasády zakrývá bednění – až na omítnutý sokl, chránící dolní části fasád. Pětiosé severovýchodní průčelí (do nádvoří) má osy rozmístěné pravidelně. Ve střední ose je vstup, vpravo a vlevo od něj po jednom menším okně a v krajních osách pak vždy jedno další okno. Vstup jsou novodobé dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s klasovitě kladenými prkny (klas směřuje dolů). Okna v osách vedle vstupu jsou zasazena zhruba uprostřed výšky stěny, jsou dvoukřídlá dřevěná, v líci (křídla nemají členění). Okenní otvor lemuje dřevěná lišta a parapet. Okna v krajních osách jsou zasazena níže a jsou větší. Členění okna a orámování je stejné, jako u oken menších. Stejně jako všechny ostatní fasády pokrývá i tuto bednění ze svisle kladených prken - se spoji, krytými lištami. Jihovýchodní průčelí (pravé boční) je bez otvorů. Sokl je zde vzhledem ke konfiguraci terénu vyšší, má tak ještě dosti vysoký dolní stupeň z lomového kamene. Jihozápadní průčelí (zadní) je čtyřosé, rozmístění os je nepravidelné. V ose první zleva je torzo dvoukřídlého dřevěného okna v líci (chybí levé křídlo), lemovaného úzkými lištami. V následující ose se nachází obdélné, na šířku orientované okénko, situované poměrně vysoko. Je dřevěné dvoukřídlé, v líci, rovněž orámované lištami. V ose třetí zleva je umístěn vstup – jednokřídlé dřevěné dveře, pobité klasovitě kladenými prkny (klas směřuje dolů). Nad vstupem se nachází velký obdélný otvor, dnes zakrytý prkny. V ose první zprava je na šířku orientované okno, jehož levá strana je zatlučena prkny. Zřejmě je dvoukřídlé, orámované je dřevěnou šambránou. Dolní část průčelí chrání dvoustupňový sokl, nacházející se také na poslední - jihovýchodní straně (levé boční). V jediné její ose, situované uprostřed stěny, jsou stejné dveře, jako na jihozápadním průčelí (bez otvoru nad vstupem). Dům má valbovou střechu s námětkem, krytinou je lepenka, imitující svým vzhledem cihly v různých odstínech červené. Na severovýchodní straně střechy se nachází velký podávací vikýř. Přední stěna má obdélný tvar, boky se - vzhledem ke sklonu střechy – dosti strmě zvedají vzhůru. Otvor v přední stěně je volný, bez výplně, zbytek vikýře – včetně pultové střechy – kryje stejná lepenka, jako celou střechu domu.