těžní věž

Těžní věž dolu Habsburk / Pokrok je ocelová vzpěrová věž s nýtovanou příhradovou konstrukcí. Její celková výška je 45,170 m, lanovnicová plošina ve výšce 37,690 m. Lanovnicová plošina není krytá, lana jsou odstrojená, schodiště pro údržbu bylo odspoda ukončeno ve výšce 20m. Vzpěry jsou kotveny v železobetonových patkách, orientovaných přibližně na východ od stvolu věže, směrem k bývalé strojovně těžního stroje. Jáma pod věží je zasypána a uzavřena betonovým povalem. Těžní věž byla postavena nad ohlubní jámy jako těžní věž dolu Habsburg v letech 1910-11. Byla obestavěna zděnou omítanou jámovou budovou, pojatou v jednotném architektonickém řešení se zajímavými členícími prvky fasád a individuálně pojatými ocelovými okny s barevnými skly. Jádro dolu, tj. jámová budova s těžní věží, strojovna s kompresorovnou, kotelna, třídírna a zámečnická dílna byly prohlášeny nemovitými kulturními památkami v r. 1997, ochrana byla částečně zrušena v r 2006 po přemístění movitých kulturních památek - těžního stroje KOEPE (BROWN - BOVERI 1942) a parního turbokompresoru PTK 36 (Zbrojovka Brno 1948) do areálu dolu Hlubina v Ostravě. V r. 2010 pak byla zrušena památková ochrana jámové budovy, která byla následně zbořena. Věž zůstala zachována jako solitér, je v oploceném a hlídaném prostoru. Obnova věže, tj. opravy ocelových konstrukcí a nátěr byla provedena r. 2011.