restaurace "Na střelnici"

Objekt restaurace má v základě čtyřdílný rozvrh s hlavním severojižně orientovaným přízemním křídlem obdélného půdorysu, ukončeným na severu dílem, dvěma robustními, mírně předsazenými hranoly nárožních věží spojených nižším krčkem. Na věže na severní straně navazuje mladší nehodnotná přístavba půdorysu tvaru L. Na jižní straně na hlavní křídlo navazuje jižní díl – o něco nižší dvoukřídlý objekt tvořený částí osově z jihu navazující na hlavní křídlo a částí kolmo vysunutou k západu, která je zde zapuštěna do stoupajícího terénu pod silniční komunikací směrem do Nového Lískovce. Do severozápadního kouta mezi toto západní křídlo a hlavní severní křídlo je vložena nevelká přízemní provozní přístavba. K hlavnímu jižnímu a východnímu průčelí jižního dílu, tedy z obou pohledových stran, jsou připojeny o něco nižší arkádové rizality. Na západní křídlo jižního dílu potom pravoúhle – tj. souběžně s hlavní osou komplexu – navazuje dlouhé patrové jižní křídlo, které je nejstarší stavbou areálu střelnice. V současnosti je hlavní severní křídlo kryto sedlovou střechou, jižní dvoukřídlý díl valbovými střechami, dlouhé jižní křídlo je zastřešeno sedlově, dvě věže na severní straně jsou završeny nízkými stany a jejich spojující krček nízkým pultem. Dle historických fotografií z doby kolem roku 1900 však měl jižní díl komplexu střechy mansardové se sledem malých střešních vikýřů. Východní průčelí hlavního severního křídla je pětiosé, členěné sledem pilastrů nesoucích římsové kladí akcentované perlovcem, vejcovcem a zubořezem a ukončené vyloženou profilovanou korunní římsou. Pilastry vytváří rustikovaná pole (rustika se přizpůsobuje zakřivení záklenků oken) prolomená velkými, půlkruhově zaklenutými okenními otvory s nízkými parapety, s výjimkou prostřední osy tvořené vstupem. Okna i vstup mají výplně s dekorativními dřevěnými rámy. Jednotlivá okna jsou oddělena pilastry s profilovaným dříkem a jednoduchými hlavicemi dekorovanými motivem vejcovce. Okna jsou akcentována výraznými plastickými volutovými klenáky doplněnými nahoře akroteriemi. Průčelí severních věží člení výrazně plastická nárožní bosáž a rustikované plochy stěn a završuje je pás kladí, členěný výrazným vlysem s pravoúhlými rámy a zubořezem v nárožích, ukončený vyloženou korunní římsou. Na východní straně východní věžice jsou ve spodní části proražené dva pravoúhlé okenní otvory s nadokenními římsami (dle historických snímků nejsou původní). Na severní (jednopatrové) fasádě má každá věžice dvě osy prolomené půlkruhově zaklenutými okenními otvory. Střed fasády je zdůrazněn bosovaným půlpilířem. Za rovinou průčelí, symetricky uprostřed mezi věžemi je umístěn výrazný dvouetážový volutový štít s motivem lastury ve vrcholu a s půlkruhově zaklenutou mělkou nikou ve středové ose. Nika je lemována pilastry, plocha štítové zdi byla opatřena pásovou bosáží naznačenou v omítce. Původní podoba přízemí severního průčelí není kvůli novodobé přístavbě známá. Plocha zdí přístavby je hladce omítnuta. Většinu plochy východní fasády navazujícího jižního dílu zabírá tříosý arkádový rizalit, přičemž v každé ose je v hluboké špaletě umístěn půlkruhově zaklenutý okenní otvor dosahující téměř k úrovni terénu. Arkády nesou pilastry s římsovými hlavicemi, vrcholy jejich záklenků jsou akcentovány plastickými volutovými klenáky doplněnými akanty. Ve cviklech se nachází malé plastické rozety. Rizalit byl ukončen kladím se zubořezem, s plasticky dekorovaným vlysem a vyloženou korunní římsou (kladí je dnes v havarijním stavu). Samotná fasáda mimo rizalit je hladce omítaná, s nárožní bosáží, ukončená korunní římsou. Jižní strana stejného křídla je stejně utvářená s jediným rozdílem, že rizalit je čtyřosý (místo tříosého) a jeho plastická štuková výzdoba vlysu je dochována v podstatně lepším stavu. Vlys je členěn rytmicky se střídajícími menšími (nad pilastry) a většími (nad záklenky) poli: Ve dvou prostředních osách rizalitu jsou okna nahrazena vstupy. Nalevo od rizalitu je umístěn ještě jeden jednodušší půlkruhově zaklenutý okenní otvor. Fasády dlouhého jižního křídla – nejstarší stavby komplexu – jsou řešeny podstatně prostěji. Východní fasáda je jednopatrová, v přízemí i prvním patře je prolomen sledem jednoduchých obdélných okenních otvorů a vstupů o osmi (původně zřejmě v deseti) osách, nad nimiž jsou v přízemí patrné segmentové odlehčovací oblouky. Průčelí je opatřeno profilovanou korunní římsou, na dobových fotografiích je viditelná také výrazná kordonová římsa. Přízemí tohoto křídla je v současnosti bez omítky, fasáda patra je naopak nově omítnuta. K jižnímu štítovému průčelí jižního křídla přiléhá novodobá hranolová přístavba sociálního zařízení. Západní fasády celého severního komplexu restaurace, orientované do svahu s hustým stromovým porostem, jsou téměř bez otvorů se sporým architektonickým členěním (hlavní severní křídlo) s výrazně simplifikovanými variacemi řešení průčelí východních, místy s drobnými účelovými přístavbami. Vnitřní dispozice hlavního severního křídla je dána velkým sálem v celé jeho šíři i délce, který je na severu ukončen apsidou vsunutou do prostoru mezi věžemi. Jižní díl obsahuje vstupní vestibul a provozní zázemí sálu, západním křídlem prochází v jeho ose chodba, z níž se vstupuje do menších prostor. Sál hlavního křídla je zastropen u stěn vodorovnou a poté zalomenou a segmentově vyklenutou dřevěnou konstrukcí podpíranou sledem velkých dřevěných trojúhelníkových konzol dekorovaných vyřezávanými akantovými úponky a volutami, z nichž nahoře vybíhají do volného prostoru vodorovné trámy ukončené polychromovanými dřevořezbami stylizovaných zoomorfních hlav. V centrální části vyklenutého stropu je prolomen zasklený obdélný světlík. Segmentová apsida má rovný strop podepíraný římsovým kladím neseným dvojicí kanelovaných sloupů s kompozitními hlavicemi, uprostřed kladí plasticky vystupuje reliéf kruhové kartuše nesoucí reliéfní letopočet 1895. Kartuše lemovaná perlovcem má rám se zavíjeným a pobíjeným ornamentem a doplněným nahoře mušlí a po stranách ratolestmi. Boční stěny sálu jsou na východní straně prolomeny velkými půlkruhově zaklenutými okny, na straně západní sledem mělkých půlkruhových vpadlin. Na jižní straně do sálu vede velký obdélný vstup, do nějž jsou vloženy dvoje dvoukřídlé kyvné dveře rámové konstrukce s pravoúhlými plasticky orámovanými kazetami, nad dveřmi se nachází nadsvětlík. Dlouhé jižní křídlo (bývalé lázně) mělo před částečnou rekonstrukcí (kolem roku 2012) zdevastovaný, požárem poškozený interiér se stěnami částečně bez omítek (zčásti s barevnými graffiti), vnější fasády byly bez výplní otvorů. Pod křídlem se nachází rozlehlé historické sklepy s valeně zaklenutými cihlovými prostorami.