měšťanský dům

Jednopatrový řadový dům s jednoduchou rovně zakončenou atikou nad korunní římsou. Fasáda je hladká, žluté barvy s tmavě žlutými architektonickými prvky. Přízemí dominuje mohutný oblouk podloubí se štukovým klenákem ve střední (hlavní) ose průčelí. Klenební tlaky tohoto oblouku, potažmo klenby v podloubí, jsou přeneseny do dvou mohutných kónicky se rozšiřujících pilířů po stranách oblouku. Přízemí od prvního patra odděluje úzká profilovaná římsa, na níž spočívá pamětní deska Julia Mařáka, umístěná opět ve střední ose. Pravoúhlá šestitabulková okna se štukem zvýrazněnými parapety jsou rozmístěna ve třech okenních osách. Atikové patro zvedající se nad profilovanou korunní římsou je prolomeno pouze jedním okenním otvorem ve středové okenní ose (pravoúhlé čtyřtabulkové okno). V bočních osách atiky jsou okna zaslepena, ale jejich jednoduché šambrány jsou naznačeny ve štuku. Loubí je sklenuto jedním polem křížové klenby a stěnu domu prolamuje novodobý výkladec. Dvorní průčelí o pěti okenních osách je dvoupatrové se šestitabulkovými okny. Fasáda má bílou barvu. V patře je novodobá pavlač s kovovým zábradlím. Střecha domu kombinuje valbovou část do náměstí a pult do dvora, mezi nimi je nad středem dispozice rovná střecha s mírným sklonem, se světlíkem nad schodištěm. V přední a zadní části kryto eternitem, ve střední plechem. Pamětní deska Julia Mařáka - osazena uprostřed patra fasády do náměstí. Mramorový čtvercový základ s osazeným bronzovým medailonem s profilovanou bustou malíře a nápisem: V tomto domě narodil se Julius Mařák český krajinář 1832, 1899. V rozích deska připevněna mohutnými šrouby.