venkovský dům

V prostoru obce Rymice místní části Hejnice situovaná původní usedlost tradičního hanáckého typu. Původní přízemní trojtraktové stavení kolem dvora v rozvrhu do tvaru písmene U, kombinující stavební materiál vepřovic a částečně dozdívané z cihel. Hlavní pětiosé průčelí , obrácené ke komunikaci, je členěno pravoúhlými okenními osami s dvoukřídlými ven otevíravými okny šestidílné pravidelé osnovy. Na úrovni čtvrté osy pohledově zprava je prolomen pravoúhlý vchod do průběžné síně do dvora, z níž je přístupná komora v patře s dochovaným trámovým stropem. Vlevo od síně je světnice a za ní do dvora kuchyně s trámovými stropy, podepřenými roštem a fošnami záklopu. V kuchyni je trmový strop opatřen podbitím a omítnutím na rákosový podhled. Objekt je vyzděn po obvodu původní roubené chalupy. Okenní konstrukce pochází z let 1920 - 1938 a omítka je novodobá vápenná s černošedou podrovnávkou. Stavení je kryto charakteristickým doškem s patným výškovým odstupem nad patrovou komorou. materiál: vepřovice, cihla, dřevo, krytina - došek