kostel Zvěstování Panny Marie

Jednolodní obdélná stavba s krátkým trojboce uzavřeným presbytářem téže šíře jako loď, se dvěma obdélnými oratořemi po stranách a čtvercovou sakristií v ose za presbytářem. Hladké nečleněné stěny lodi prolomeny na každé straně třemi okny se segmentovým záklenkem (původně hrotitá, zbarokizovaná), presbytář se dvěma hrotitými okny, po jednom v každé kosé straně závěru. Dva opěrné pilíře na nárožích závěru presbytáře jsou částečně pojaty do zdiva sakristie, která je čtvercová, se vstupem se segmentovým záklenkem na severní straně, s oknem na jižní straně, zaklenutá českou plackou, s valbovou střechou krytou taškami. Vchody do kostela uprostřed severní a jižní lodi, vně zaklenutý polokruhem. Vchod na severní straně s kamenným ostěním profilovaným prutem a dvěma výžlabky. Střecha lodi sedlová, nad presbytářem ukončená částí jehlancové. Nad vítězným obloukem sanktusník s osmibokou lucernou, s kupolovou střechou, krytý plechem, na vrcholku makovice. Oratoře po stranách zvnějška členěny nárožními lesénami, kryté polovinou stanové střechy s bobrovkami. Oratoř na jižní straně má na východní a západní straně po jednom půlkruhově zaklenutém okně, severní oratoř má na východní straně půlkruhově zaklenuté okno, na západní straně zazděný pravoúhlý portálek. Před západní průčelí kostela představena hranolová dvoupatrová věž, poněkud užší než loď kostela. Do výše prvního patra včetně pův. 160 cm silné zdivo, nadstavba druhého patra je empirová. Západní nároží věže podpírají dva šikmé opěrné pilíře, ve výšce 1. patra je věž poněkud zúžená odskočením, 2. patro je odděleno profilovanou římsou. Plochostropé přízemí tvoří předsíň kostela, na jih a na sever otevřenou půlkruhově zaklenutými oblouky. Na severní straně na obloukem okno, zevně oválná, zevnitř v segmentovém výklenku. V 1. patře je na každé straně věže velké obdélné okno se segmentovým záklenkem, uzavřené okenicí. 2. patro věže prolomeno z každé strany třemi půlkruhově zaklenutými okny, krytými žaluziemi, lemovanými slepými arkádami provedenými v omítce. Střecha věže stanová s mansardou, krytá bobrovkami, ukončená nahoře plechovou makovicí s křížem. Interiér: presbytář zaklenut paprsčitým závěrem s vyžlabenými žebry, protínajícími se v kruhovém svorníku. (Klenba snesena a obnovena 1895). Okna presbytáře lomená, ve hlubokých špaletách. Půlkruhový vítězný oblouk odděluje loď, která je plochostropá s fabiony, s obdélnými okny zakončenými segmentovým záklenkem. Na západní straně lodi kruchta, prolomená do patra věže stlačeným obloukem. Přízemí i patro věže plochostropé. Dřevěná balustráda kruchty je segmentově vypjatá do lodi a vyložená na krakorcích. Vstup do kostela pod kruchtou obdélnými dvoukřídlými dveřmi, ve hluboké špaletě se segmentovým záklenkem. Segmentové záklenky mají zevnitř rovněž vchody na jižní a severní straně lodi. Oratoře po stranách presbytáře jsou otevřeny do presbytáře stlačeným obloukem, mají valenou klenbu s lunetami. Vchod do sakristie obdélný, bez ostění, po jeho levé straně sanktuář (gotický? – má lomený oblouk, natřený olejovou barvou).