venkovská usedlost

Osada Kavrlík (něm. Gayerle) se nachází ve vyvýšené poloze (760 m n. m.) nad Opoleneckým potokem přibližně 1,5 km severovýchodně od centra Kašperských Hor, 1,7 km vzdušnou čarou jihovýchodním směrem od hradu Kašperk a leží v ochranném pásmu hradu Kašperk. Usedlost čp. 2, resp. její zbytek, zaujímá prostor přiléhající z jihozápadu k návsi s kapličkou. Původně byla usedlost tvořena souborem staveb okolo dvora nad nepravidelným podélným půdorysem orientovaným ve směru SZ-JV a příčnou osou orientovaným do svahu. V čele severní fronty dvora (na JV str.) dosud stojí částečně roubené obytné stavení čp. 2 nad mírně obdélným půdorysem, na které ze severozápadu přímo navazuje torzo chléva nad užším obdélným půdorysem, ke kterému ještě přiléhal menší chlév (zcela zanikl). V čele jižní fronty dvora (na JV str.) stojí torzo částečně roubeného výminku (dříve čp. 8) s chlévní částí nad obdélným půdorysem, ke kterému je ze severozápadu pod tupým úhlem připojeno torzo mohutné kolny se seníkem. Stodola nad obdélným půdorysem uzavírala dvůr na severozápadní straně (dochována jen ve skromných fragmentech zdiva) a přiléhala kolmo k severozápadnímu průčelí kolny se seníkem. Vjezd do dvora byl zajištěn od jihozápadu pravoúhlou bránou s brankou pro pěší, vloženou mezi obytné stavení a výminek. Dnes dochováno pouze silně staticky narušené zdivo branky a pilíř brány při výminku. Výše popsané hospodářské objekty jsou dnes zachované pouze v lokálně narušeném obvodovém zdivu, či ve skromných fragmentech (chlívek za chlévy obytného stavení a stodola). Střechy chlévů za obytným stavením a velké kolny, které byly dlouhodobě ve velmi špatném stavebně-technickém stavu, se dle ústního sdělení souseda zřítily následkem působení orkánu Kyril v lednu r. 2007. Zastřešení kolny se seníkem a její rámová konstrukce severovýchodní stěny dosud leží v prostoru bývalé stavby. Výminek trojdílné dispozice (dříve čp. 8) byl bez střechy již v 90. letech 20. stol.