zámek

Zámek je patrová zděná stavba na obdélném půdorysu, s mělkými trojosými rizality uprostřed severního a jižního průčelí. Severní fasáda je pětiosá, členěná mezipatrovou a hlavní římsou a u obou nároží ještě průběžnými pilastry. Osy jsou rozmístěny symetricky. Toto členění se opakuje i na ostatních třech průčelích budovy. Severní fasáda má ve střední ose přízemí situován vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Obě křídla mají tři čtvercová pole nad sebou, vyplněná zdobně vyřezávanými pásy na způsob perlovce. Podobně je ozdobena i lišta, kryjící spoj obou křídel. Vstupní otvor je lemován kamenným ostěním se zvýrazněným vnějším okrajem. Stojky mají jednoduché patky, hořejšek ostění se mírně zvlněně zvedá. Po obou stranách horní části jsou malé uši, uprostřed pak hlavní klenák. Ve zbývajících čtyřech osách přízemí jsou obdélná okna menších rozměrů. Jsou dřevěná dvoukřídlá, v líci. Křídla jsou rozdělena jednou vodorovnou příčlí na poloviny, kolem oken je široká profilovaná šambrána. Okna jsou zabezpečená vnitřní mříží z esovitě zprohýbaných prutů, pouze okno v ose první od západu má mříž z prutů vodorovných a svislých. V patře, odděleném římsou, se nacházejí ve všech osách okna stejného provedení. Jsou velká obdélná, ve špaletě, lemovaná profilovanou šambránou. Každé okno je dvoukřídlé dřevěné, s poutcem oddělenou horní části. Křídla člení dvě vodorovné příčle, hořejšek je pak rozdělen širokou příčlí svislou. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa. Trojosé východní průčelí má ve všech osách okna – stejná, jako na fasádě severní. Přízemní okna mají opět vnitřní mříž z esovitě zprohýbaných prutů. Shodně je provedeno i protějškové průčelí západní. Jižní fasáda je řešena obdobně jako severní, s dvěma změnami. Ve střední ose přízemí (kde se na severní straně nachází vchod) je slepé okno a ve střední ose patra je pak francouzské okno - vstup na balkón. Jde o prodlouženou obdobu oken patra, kdy obě křídla člení čtyři vodorovné příčle. Balkón je poměrně malý, podlaha má půdorys zvlněně se rozšiřující na přední straně. Stejný tvar má i mřížové zábradlí, tvořené svislými pruty, spojenými vodorovnou příčlí v dolní čtvrtině. Nahoře jsou pruty vedeny do oblouku a spojené ozdobným motivem. Zhruba ve čtvrtině druhé shora se pak mezi pruty nachází pás oválných motivů, opět ozdobně spojovaných. Balkón spočívá na dvou poměrně masivních konzolách, které jsou na přední straně zdobené volutou (větší závit, zavinutý dovnitř, je nahoře, menší závit, zavinutý vně, je dole). Budova má mansardovou střechu s námětkem v obou částech, krytinou jsou bobrovky. Ve středu hřebene je zasazena šestiboká plechová zvonička. Na severní a jižní straně se ve střední stěně plné dolní části zvoničky nachází hodinový ciferník. Je zhruba čtvercového tvaru, černé barvy, s bílými římskými číslicemi a bílými ručičkami. Horní část zvoničky, oddělená nahoře i dole profilovanou římsou, má stěny z větší části volné. Otvor má obdélný tvar - dolní okraj z obou stran mírně stoupá do středního hrotu, nahoře se uprostřed zvedá do půlkruhu. Zvonička má cibulovitou střechu s vysokou štíhlou špičkou, na níž navazuje vysoký nástavec s makovicí. Ve střeše jsou dále tři zděné komíny. Na západním konci hřebene je komín nízký, v severní horní části střechy je – blíže východní strany – komín vysoký. Další vyšší komín se nachází na jižní straně střechy - poblíž hřebene, na východě. Na střechu je možné vstoupit několika výlezy. Dva, symetricky rozmístěné, jsou v dolní části severní strany střechy, další dva v části horní (jeden za vysokým komínem a druhý u hřebene, vlevo od zvoničky). Po jednom výlezu je ve středu dolní části východní a západní strany střechy. Další dva výlezy jsou symetricky rozmístěné v dolní části jižní strany střechy