brána

Pilířová brána je součástí oplocení na jižní straně zámeckého areálu. Nachází se u průjezdní komunikace, jihozápadně od budovy zámku čp. 14. Bránu tvoří dva mohutné vysoké hranolové pilíře a mřížová vrata. Oba pilíře jsou provedeny shodně, se zdobenou přední stranou a bočními stranami. Půdorys pilířů je zubovitý, neboť střed přední i zadní stěny je předstupující. Sokl pilíře, dosahující výšky podezdívky oplocení, je bez výzdoby. Nároží obou částí pilíře jsou opatřena lineární bosáží. Pilíř má také vyvýšenou horní část - v šíři předstupujícího středu přední a zadní stěny. Širší část pilíře se k tomuto hořejšku, zakončenému do oblouku, napojuje zužujícím se náběhem. Pod jeho přesahující dolní římsou se nachází vystouplý pás, pod kterým je na každé straně dvojice kapek. Užší horní část pilíře má na přední stěně mělkou, půlkruhově zakončenou niku, lemovanou profilovanou šambránou. Pod dolní římsou niky jsou opět kapky – na každé straně tři. Zbývající plocha přední stěny má lineární bosáž, která přechází i na stěny boční. Horní část pilíře završuje obloukovitý architektonický článek, směrem k bráně se zvyšující a po stranách volutovitě zatočený. Mezi pilíři jsou umístěna dvoukřídlá mřížová vrata, nahoře obloukovitého tvaru. Jejich provedení je podobné, jako mají mřížová pole této části oplocení. Základ tvoří svislé pruty, nahoře paličkovitě zakončené. V dolní třetině jsou doplněné vždy dvěma tenčími pruty po stranách, nahoře a dole zakončenými do voluty. Dole jsou dva vodorovné pruty, dolní třetinu pak odděluje další prut - o něco silnější a uprostřed se zvedající do motivu, podobnému vlaštovčímu ocasu. Nahoře jsou pak dva zdvojené pruty, sledující horní oblouk. Spodní je uprostřed stočen do půlkruhu (obě křídla tak společně vytvářejí kruh) a nahoře pak do voluty. Pod dolním z těchto dvou prutů jsou u prutů svislých tenké volutovité motivy. V partii mezi oběma horními zdvojenými pruty jsou pak vedle svislých prutů vždy ještě další tenké pruty – po jednom na každé straně. Pod horním zdvojeným prutem jsou tenké motivy půlobloučků. Na pravém křídle vrat (stojíc vně brány) je kovaná klika.