hospodářská budova I.

Hospodářská budova I. je zděný přízemní objekt na protáhlém obdélném půdorysu. Zasazen je do nestejně vysokého terénu, stoupajícího západním směrem. Na východě se k objektu napojuje kolmo situovaná hospodářská budova II. Jedenáctiosé jižní průčelí člení vpadlá pole, oddělená svislými širokými lizénami. Společně tvoří orámování okenních os, zatímco osy se vstupy jsou v líci. Vpadlá pole chybí také u os první a druhé od západu (zleva). Většinu os vyplňují okna stejného provedení. Nacházejí se v osách první, druhé, třetí, čtvrté, šesté, sedmé, osmé, desáté a jedenácté od západu. Okna jsou zhruba čtvercového tvaru, dřevěná dvoukřídlá, v mělké špaletě, ze tří stran lemovaná profilovanou šambránou (chybí pod okny). V ose čtvrté od západu se nachází široký vstupní otvor v podobné šambráně, jaká je kolem oken. V otvoru jsou široké čtyřkřídlé dřevěné prosklené dveře rámové konstrukce. Každé křídlo tvoří tři výplně nad sebou, zasklené a na vnější straně zdobené vždy čtyřmi tyčkami, vyřezávanými na způsob perlovce (stejný dekor mají vždy obě vnější a obě vnitřní tyčky). V ose třetí od východu je další vstup – široká dvoukřídlá dřevěná vrata, bez šambrány. Obdobně je řešeno i protějškové severní průčelí, včetně rozmístění otvorů. Okna jsou stejná, jako na jižní straně, jen v ose druhé od západu je otvor vyplněn skleněnými cihlami. Vstup v ose čtvrté od západu jsou novodobé jednokřídlé dveře - původní otvor byl pravděpodobně zúžen, lemuje ho šambrána. Druhý vstup, v ose třetí od východu, jsou široká dvoukřídlá dřevěná vrata. Zápraží v úseku od osy třetí od východu po osu pátou od východu kryje pultová plechová střecha, podepřená dvěma hranolovými sloupky. Boční západní průčelí je členěné pouze soklem a dvěma obdélnými, na šířku orientovanými vpadlými poli – bez otvorů. Sedlovou střechu kryjí drážkové tašky.