městský dům

Nárožní dvoupatrový dům, obrácený do náměstí třemi okenními osami. Přízemí je prolomeno jedním segmentově stlačeným obloukem do náměstí a dalším do ulice E. Votočka, který má navíc ve vrcholu lichoběžný klenák s hladkým rámem a zdrsnělou omítkou. Pilíře nesoucí loubí jsou obloženy pískovcovými deskami, mají masivní sokly a římsové hlavice. Levý pilíř je podepřen do náměstí přizděným scarpem. Stěna domu je prolomena novodobým výkladcem - proskleným do hliníkových rámů. Nad přízemím probíhá jemně profilovaná římsa. Pod okny prvního patra probíhá plochá parapetní římsa. Okna jsou posazena na profilovaných parapetech do štukových ostění s lištovými rámy. Mají přímé suprafenestry nesené volutovými konzolkami a pod nimi obdélné nadokenní výplně. Okna druhého patra jsou v plochých rámech na parapetech nesených volutovými konzolkami. Přímé suprafenestry jsou podloženy písem listovce. Okenní výplně typu T. Druhé patro završuje profilovaná kordonová římsa. Pod střechou jsou umístěna malá sdružená obdélná okénka s okosenými hranami, bez plastického rámování. Korunní římsa má deskový základ a nad pásem listovce je doplněna profilací. Boční průčelí do ulice E. Votočka má šest okenních os. Zadní průčelí je utilitárně upraveno, pokryto tvrdou šedou omítkou. V přízemí má dvě okenní osy a novou smetanovou omítku, v patrech po třech okenních osách s výplněmi typu T. Pod deskovou korunní římsou jsou prolomena sdružená okénka, stejně jako na hlavním průčelí. Členění pater a rámování oken je obdobné jako na průčelí do náměstí. V přízemí je prolomen oblouk podloubí, za ním jsou dvě okna v plochých rámech (jedno přerušuje další slepý profilovaný rám), v polovině dispozice jsou osazeny do profilovaného pravoúhlého ostění neorenesanční dveře, následuje další okno, novodobé dveře a v poslední ose opět okno. Neorenesanční dveře jsou dvoukřídlé rámové s kanelovanou polosloupovou klapačkou s krychlovou hlavicí. Prosklený nadsvětlík je opatřen mříží s centrálně komponovaným motivem - na hvězdu navazuje motiv oka obklopený stočenými spirálami. Křídla jsou ve středu vybavena kosočtverečnými poli s motivem rozety. Dům má plochou pultovou střechu, krytou plechem na krovu vaznicové konstrukce. Půda je vydlážděna půdovkami. Dvorek není pevně vymezen, prostor za domem je z části vydlážděn pro zahrádku pivnice a z části zatravněn.