dům s hrnčířskou dílnou

Nárožní přízemní dvoukřídlý dům je situován SZ od historického jádra města na Karlovarském předměstí na rohu ulic Karlovarské a Lipové. Obě obdélná křídla nestejného stáří, vzájemně komunikačně nepropojená, na sebe navazují v pravém úhlu a tvoří v půdorysu podobu písmena "L". Krátké přední obytné křídlo je orientováno delší stranou do hlavní Karlovarské ulice, zadní dvorní křídlo s keramickou dílnou je souběžné s osou boční Lipové ulice. Dům je vyzděn převážně z lomové opuky, pouze novější zadní část dvorního křídla je cihelná. Zdivo je omítnuto hrubými vápennými netónovanými omítkami v přírodní světle šedé barvě, na hlavní fasádě je použit šedý břízolit. Hlavní, do ulice obrácené průčelí je pětiosé. Ve střední ose se nachází pravoúhlý vchod s výkladcem na místě starého průjezdu. V postranních osách jsou prolomena nově rozšířená a upravená obdélná dvou- a trojkřídlá okna bez šambrán. Fasáda je členěna pouze po obvodu plochým lizénovým rámem a jednoduše profilovanou podstřešní římsou. Sokl stavby je obezděn režnými cihlami. Obytné křídlo je zastřešeno sedlovou střechou s polovalbou na SZ straně. Střecha je kryta staršími drážkovkami. Původní dvorní křídlo s dílnou, postavené z opuky pravděpodobně před r. 1875, představuje pouze SV třetina křídla dvorního křídla je nejstarší částí vyzděnou z opuky, střední část je vyzděná zčásti ze smíšeného zdiva, zčásti z cihel. Zadní JZ část je z neomítaných cihel, zčásti pálených, zčásti bílých strusko-cementových. K zadní JZ straně křídla se připojuje nová nevelká kolna z cementových tvárnic, dále navazuje krátký úsek ohradní zdi z lomové opuky s pilířovou branou vjezdu do dvora. Dvorní křídlo domu s dílnou je završeno sedlovou střechou s novodobými drážkovkami. Přibližně uprostřed střechy vystupuje mohutný, z režných pálených cihel vyzděný, kónicky se mírně zužující komín čtvercového průřezu, vysoký asi 13 m.