socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého stojí v malém parčíku před vchodem do zámku a je orientována čelem k Z. Základnu kompozice tvoří nízká čtvercová podnož, dnes nevystupující z úrovně terénu. Z podnože vystupuje čtyřboký hranolový podstavec s pravoúhle odstupněnými rohy, rozčleněný na nízký sokl, dřík s patkou a římsovou hlavicí. Stěny dříku vyplňují rytá obdélná zrcadla s vykrojenými rohy, nahoře a dole půlkruhově ukončená. Na čelní Z stěně dříku je v horní části umístěna plasticky vystupující kartuše v boltcovém orámování. Ve vnitřním poli kartuše je reliéfní znak v podobě trojúhelného visacího zámku. Pod kartuší je rytý majuskulní nápis s chronogramem. V ploše zrcadla na V straně je rytý německý text. Na podstavci spočívá nízký čtyřboký horní sokl, ukončený oblounem a deskovým plintem. Na vrcholu stojí frontálně zobrazená postava světce v životní velikosti, vyvinutá ve výrazném kontrapostu. Váha těla spočívá na světcově levé noze, pravá noha je ohnuta v koleni a natočena do strany. Trup se stáčí šikmo doleva, hlava se natáčí k pohledově pravé straně do polovičního profilu. Světec je oděn v tradiční oděv s nepokrytou hlavou. Napravo u světcovy levé nohy stojí malý okřídlený andílek. nápis na čelní Z straně s chronogramem 1747: sIC / In CoeLIs / gLorIatVr / et / In terrIs / honoratVr / sanCtVs / Ioannes nepoMVCenVs / Ita praestans / sILentIo / Vt CaeteI / ...VI nápis na V straně: Diese / Statue hat dem / heiligen Joannes / won Nepomuk / zu ehren / Aufrichten lassen / in Jahr / 1747 / Lepoldus Criste / Phorus Castner / Der Zeit / Burggraf der / Herrschaft / Cosmonos