sýpka

Budova sýpky doplňuje areál čestného dvora na západě a tvoří protějšek budovy čp. 151. V minulosti ještě byla západně od sýpky řada stodol, zaniklých ve 2. polovině 20. století. Sýpka je nepodsklepená cihelná patrová budova obdélného půdorysu s valbovou sedlovou střechou. Hlavní sedmiosé severovýchodní průčelí je osově symetrické podle hlavního vstupu do budovy, který je uprostřed, ve 4. ose. Zde jsou nyní (2016) provizorní dveře, původní výplň leží v místnosti vedle vstupu. Jsou to historické původní svlakové dveře se šikmo skládanými prkny a dlouhými vrchními kovanými závěsy. Dveřní niku vstupu doplňují na obou stranách zachovaná pouzdra na závoru. Plocha průčelí je v přízemí prolomena třemi mělkými rizality, které jsou u 2., 4. a 6. osy. Druhou osu tvoří nyní znovu obnovený otvor po vratech se stlačeným obloukem. Nad prostředním hlavním vstupem z kordonové římsy vybíhá přímá naddveřní římsa, pod ní je štuková kazeta s konkávně prohnutými rohy. Nad touto římsou je kamenná deska s aliančním erbem hraběte Karla Celesty a Gabriely, roz. Skrbenské. V patře jsou prostřední a obě krajní osy slepé, pouze naznačené nikou. Pátá okenní osa je v současnosti nahrazena podávacími dveřmi. Všechna okna sýpky mají nové okenní výplně. Jihovýchodní krátké průčelí je trojosé, prostřední osa je slepá. Jihozápadní dlouhé průčelí je sedmiosé. Okna na tohoto průčelí jsou v přízemí osazena mříží. Do nedávné opravy se dochovaly dvě původní barokní okenní výplně. V patře sýpky je na JZ průčelí sedm okenních os, obě krajní jsou slepé, obdobně jako na hlavním průčelí. Severozápadní krátké průčelí je opět trojosé. V přízemí jsou dvě zazděná okna. Prostřední osu tvoří dveře do prostoru konírny. Prostřední ze tří okenních os v patře je slepá. Přízemí a patro dělí kordonová římsa. Nahoře zakončuje všechna průčelí profilovaná korunní římsa. Všechny fasády nyní pokrývá jádrová omítka. Krov střechy je sedlový valbový, s pultovými vikýřky, s jednou osově umístěnou stojatou stolicí. Dříve s mansardovým prknem v podobě nepravé mansardové střechy. V roce 2012 byla střecha s krovem opravena, některé trámy původního krovu byly vyměněny za nové. Poslední historicky dochovanou krytinou byly tašky bobrovky, byly nahrazeny novými taškami.