vrátnice

Vrátnice je dvoukřídlá zděná omítnutá budova na půdorysu písmene L, rozšířeného na severu o rizalit. Zasazená je do terénu, takže zatímco na severu a východě je pouze jednopodlažní, na západě je dvoupodlažní. Severní průčelí je trojosé, vpravo se pak nachází poměrně značně předstupující rizalit. V osách první a druhé od východu jsou stejná okna – dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s vnějšími křídly v líci a s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Kolem oken je šambrána, mezi vnějšími a vnitřními křídly je mříž z esovitě zprohýbaných prutů, spojených prstenci. V ose třetí od východu je vstup – jednokřídlé dřevěné dveře, lemované šambránou s ušima a kapkou. Vnější strana dveří je rozdělená vodorovně na poloviny, nahoře a dole jsou pak prkna, skládaná do tvaru kosočtverce (střed horního z nich je prosklený). Rizalit má v severní stěně vpravo obdobné okno a vlevo pak šambránu obdélného, dnes zazděného vstupního otvoru. Na západě má vrátnice tvar písmene L a je zde dvoupodlažní. Předstupující severní část má suterén od přízemí oddělený plochou římsou, u jižního nároží je v omítce provedená kvádrová bosáž, kde se nad sebou střídají širší vyšší kvádry s užšími nižšími. V suterénu je obdélný okenní otvor, lemovaný šambránou se zvýrazněným vnějším okrajem. Okno je dnes zabedněné, chráněné mříží z esovitě zprohýbaných prutů, spojených prstenci. V přízemí je v této ose stejné okno, jako na severní straně, avšak bez mříže. Vlevo od něj je pak menší zazděný obdélný otvor v šambráně. Na severu se k vrátnici napojuje zeď, vyplňující úsek mezi vrátnicí a hlavní bránou (zeď je nižší, než vrátnice, fasáda je provedená jako společná – včetně mezipatrové římsy, protažené až k bráně). Jižní fasáda křídla, bližšího bráně, je jednoosá, opět s mezipatrovou římsou (u nároží je omítka poškozená, dá se předpokládat, že zde rovněž byla kvádrová bosáž). V suterénu se nachází obdélný vstupní otvor, lemovaný pravoúhlým ostěním se zvýrazněným vnějším okrajem. V přízemí je stejné okno, jako na severní a západní straně, bez mříže. Křídlo, vzdálenější od brány, má západní stěnu dvouosou. Opět se zde opakuje mezipatrová římsa a nárožní bosáž. V suterénu je v severní ose obdélný vstupní otvor, nahoře s kamenným překladem a na pravém boku se zbytkem šambrány. V otvoru, nad kterým se nachází obdélný nadsvětlík, jsou dnes jednoduché prkenné jednokřídlé dveře. V jižní ose je obdélný okenní otvor, lemovaný šambránou, dnes bez skleněné výplně. V přízemí jsou dvě stejná okna, jako na předešlých fasádách, vůči osám v suterénu jsou posunuté více doprava. Jižní fasáda tohoto křídla je v suterénu zčásti zakrytá přístavbou hospodářské budovy, v přízemí je stejné okno, jako v západní stěně. Opět se zde opakuje nárožní bosáž. Zhruba uprostřed je k jižnímu průčelí v úrovni přízemí napojen druhotný přístavek s bosovaným nárožím. V západní stěně přístavku je podobné okno, jako na celé vrátnici, v jižní stěně je pak menší obdélný okenní otvor. Východní fasáda vrátnice je zasazená do stoupajícího terénu, u obou nároží jí zpevňuje pilíř. Ve stěně jsou dvě obdélná, na šířku orientovaná okna – v severní ose je okno dvojité dvoukřídlé, s vnějšími křídly, umístěnými v líci a s křídly, členěnými dvěma vodorovnými příčlemi. V jižní ose je pak dvoukřídlé okno ve špaletě, místo vnějších křídel je v líci jednoduchá mříž. Vrátnice má valbové střechy, kryté betonovými taškami. Na jižní straně je ve střeše poměrně velký vikýř s prkennými dveřmi v přední stěně, ve střeše jsou dále dva vysoké cihlové komíny.