kostel sv. Prokopa

Situace: dominanta obce, při severním okraji obdélné návsi, bývalý hřbitov zcela zrušen. Jednolodní podélná stavba s ustupujícím polygonálním presbyteriem a s mohutnou hranolovou věží při západním průčelí. Loď zastřešena sedlově, stejně vysoký presbytář má strmější zvalbenou střechu, ve vrcholu sanktusní věžička s lucernou. Věž má stanové, v rozích okosené zastřešení s výraznými námětky a ve vrcholu lucernu s cibulovým zastřešením. Zdivo lodi, části závěru a zbytků zbořených románských věží je z opracovaných pískovcových kvádříků, ostatní z lomové opuky, nově provedené vápenné hladké bílé omítky. Ve stěnách lodi kostela zachována drobná, vysoko položená románská okénka s půlkruhovým zaklenutím a rozevřenými špaletami (v jižní stěně 3 ks, z nichž střední přiznáno částečně, levé jen v interiéru, v severní stěně jedno). Hlavní osvětlení zprostředkují velká segmentová okna ve východní polovině lodi, s šestidílným členěním. V západní polovině lodi jsou po obou stranách patrné výběhy obvodového zdiva původních postranních věží, druhotně upravené do nestejných odstupněných opěráků s půlkruhově zaklenutými otvory mezi sebou. Nevýrazně odsazený presbytář má plochý polygonální zaoblený závěr s nízkými 1x odstupněnými opěráky a 2 oválnými okénky, na jižní straně navíc velké segmentové okno. Průčelí ukončuje profilovaná římsa. Věž člení kamenné římsy do 3 pater. V přízemí na západě hlavní vstup, nad ním v patře vysoké hrotité okno, ve 2. patře menší hrotité okno, zvonicové patro má do všech stran vysoká půlkruhově zaklenutá okna, nad nimiž jsou umístěny plechové ciferníky. Průčelí ukončuje profilovaná římsa. K jižnímu průčelí lodi kostela přiléhá obdélná přízemní hmota sakristie se sedlovou střechou. V interiéru konkávně vybrané koutové pilíře, zvenčí okosené rohy. Vstup od jihu má po bocích 2 okna, nad římsou segmentový štít.