socha sv. Floriána

Na konci obce na svahu u silnice umístěna socha sv. Floriána. Výškově odstupňovaný sokl je umístěn na izolovaný zděný základ podezdívky čtvercového půdorysu. Vlastní sokl na jednostupňové základně se skosenými rohy je tvořen pravpúhlou patkou se splávkem a navazujícím mírně konvexně prohnutých stran hranolového dříku a ve vrcholu zakončeného vyloženou profilací deskové římsy. Stěny dříku jsou na třech stranách členěny sekanými rámy vpadlých polí. Nad římsou je na nízké odstupňované podnoži umístěna socha světce. Sv. Florián klasického ikonografického pojetí jako římský voják je oděn do kožené zbroje se suknicí, dlouhého pláště sepjatého na hrudi, vysokých bot a helmu s chocholem. Je zachycen ve výrazném kontrapostu s vahou na levé nize a vytlačeným kolenem pravé nohy. Tělem prochází výrazný esovitý pohyb. Pravice zvedá vědro, kterým vodou hasí atribut hořícího domu u paty jeho pravé nohy. Zvednutá levice drží žerď praporce. Hlava přímého pohledu je pootočena k pravému rameni. Zadní nepohledovou část sochy tvoří hrubé sumární záhyby pláště, překrývající řasou levou paži a skládající se u pat nohou. rozměry: sokl cca 1,2 . 0,8 m, výška cca 3 m materiál: kámen - pískovec