zámek

Zámek je zděná budova na půdorysu tvaru písmene H – s jednopatrovým středním křídlem a dvoupatrovými a mírně předstupující křídly bočními. Architektonické i barevné řešení fasád je v zásadě jednotné. Jihozápadní průčelí tak tvoří dvoupatrová jednoosá boční křídla na obou krajích a patrové trojosé křídlo střední. Obě boční jednoosé části jsou provedeny shodně. Dolní část průčelí chrání dvoustupňový sokl, který obíhá celou stavbu. Oba stupně soklu jsou zhruba stejně vysoké. Více předstupující dolní stupeň zakončuje zaoblená, směrem vzhůru se zužující římsa, stupeň horní pak přesahující, směrem vzhůru se rozšiřující profilovaná římsa. Plocha stěny je v přízemí členěná kvádrovou bosáží z obdélných bos. Bosované jsou i obě lizény, nacházející se u nároží - výška bos odpovídá výšce jednotlivých pásů bosáže plochy přízemí. V úrovni prvního a druhého patra je stěna členěna pásovou bosáží. U nároží jsou opět lizény, bosované stejně, jako lizény v přízemí. Ve všech podlažích se v ose nachází okno – vždy odlišného provedení. V přízemí je v líci dvoukřídlé dřevěné okno s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní částí. Dolní křídla jsou rozdělena tenkou vodorovnou příčlí na poloviny. Kolem okna je profilovaná šambrána s ušima – pod oknem chybí, neboť dolní okraj okna je situován těsně nad horní římsu soklu. Nad oknem je profilovaná římsa. V prvním patře, odděleném profilovanou římsou, je stejné okno, jako v přízemí – včetně šambrány. Šambrána však není jediným orámováním okna. Vpravo a vlevo od okna je pilastr s jednoduchou patkou, stojkou, která má větší část plochy vpadlou, a se zdobnou hlavicí na korintský způsob. Hlavice má dole akantové listy - směrem vně větší, uprostřed je hlavička s polodlouhými vlnitými vlasy a dvoustupňovým cípatým límcem. Z akantů vyrůstá na obou bocích hlavičky voluta se dvěma závity – oba závity jsou zatočené dovnitř, závit na vnější straně je větší. Nad oknem je pás kladí, odděleného nahoře i dole profilovanou římsou, která pokračuje přes celé průčelí. Podobně, jako je tomu u stojek pilastrů, je i zde většina plochy kladí vpadlá. Nad kladím je profilovaný fronton tvaru nízkého segmentového oblouku. Pod oknem je ještě parapetní pole, ohraničené na obou bocích lizénou. Uvnitř pole je devět kuželek s deskovou základnou, tělem směrem vzhůru se zužujícím a s o něco širší oblou hlavicí. Horní okraj parapetního pole tvoří profilovaná římsa, která v této úrovni vede přes celé průčelí. Podobně je tomu i o patro výše – tj. kromě mezipatrové římsy, vedoucí přes celé průčelí v úrovni dolní strany frontonu nad oknem v prvním patře, je zde ještě římsa, situovaná pod dolním okrajem okna v druhém patře – také ta probíhá po celé šíři fasády. Druhé podlaží je o něco nižší, než první, členění fasády je obdobné, jako o patro níže. Tedy i zde jsou bosované nárožní lizény a stěnu člení pásová bosáž. Okno je zde sdružené, tvořené dvěma okny, nahoře zakončenými do půlkruhu. Jsou dvojitá dřevěná, s vnějšími křídly v líci. Každé křídlo je rozděleno tenkou vodorovnou příčlí na poloviny. Horní půlkruhová část, členěná dvěma šikmými příčlemi, je oddělená. Kolem oken je profilovaná šambrána - s hlavním klenákem uprostřed horního oblouku. Klenák je proveden jako voluta, zdobená akantovým reliéfem. Voluta má větší závit, směřující dovnitř, nahoře a menší závit, směřující vně, dole. Celé sdružené okno má pak ještě další orámování. Na obou bocích je směrem vzhůru se rozšiřující pilastr s jednoduchou patkou i hlavicí. Profilovaná římsa odděluje prostý pás kladí, jehož většina plochy je vpadlá. Nad kladím je pak další mohutná profilovaná římsa. V horní části stěny se nachází pás kladí, oddělený nahoře a dole profilovanou římsou. Kladí přechází i na nárožní lizény. Podobně jako nad okny, i zde je většina plochy kladí vpadlá. V ose obou sdružených oken v druhém patře se v kladí nachází vystouplý obrysový kruh. Stěnu ukončuje značně přesahující, bohatě profilovaná hlavní římsa, vyložená na volutovitých konzolách. Přední i boční strany konzol jsou zdobeny štukovým rostlinným dekorem. Hlavní římsa se nad nárožními pilastry zalamuje. Střední křídlo je na jihozápadně straně trojosé. Stěnu člení široká pásová bosáž, a to jak v přízemí, tak v patře, odděleném kladím (to je bez bosáže). Ve střední ose přízemí se nachází vstupní otvor – lemuje ho profilovaná šambrána s ušima, po stranách sahající pouze k soklu. Nad horní částí šambrány je ještě profilovaná římsa. Ve vstupním otvoru je v současnosti pouze poutcem oddělený dřevěný nadsvětlík, rozdělený svisle na dvě části. Na této svislé příčli je ještě ozdobný sloupek bez patky, se stojkou, tvořenou protáhlou bosou, a s římsovou hlavicí. Obě části nadsvětlíku jsou rozdělené dřevěnými příčlemi – uprostřed je kruh, k němuž vede z každého rohu jedna diagonální příčle. Zasklení je tvořené vitrážemi ve tvaru středního květu, obklopeného většími listy. Květ a listy mají mléčně bílou barvu, zbývající pole pak barvu cihlovou. Vpravo a vlevo od vstupního otvoru je okno – o něco vyšší obdoba okna v přízemí bočních křídel. První patro odděluje pás kladí – jeho horní římsa se v šíři okna patra zalamuje a v kladí samotném je zde vystouplé obdélné pole. Pod kladím je ještě jedna – poměrně subtilní – římsa. Ve střední ose patra jsou situovány dveře na balkón. Jsou dřevěné dvojité dvoukřídlé, vnější křídla v líci, převážně prosklené. Každé křídlo má v dolní třetině plnou část, výše část prosklenou, rozdělenou vodorovnou příčlí. Nad křídly je pak oddělený dvoukřídlý hořejšek. Kolem dveří je profilovaná šambrána a nad její horní částí je ještě vpadlé pole. Kromě šambrány lemuje dveře také portál, situovaný vně šambrány. Portál má jednoduchou patku, stojky, tvořené vpadlým polem s orámováním, a volutovitou hlavici, zdobenou vegetabilními motivy. Stojky podpírají horní profilovanou římsu. Dveře vedou na balkón se zděnou základnou a mřížovým zábradlím. Obdélná základna má profilovaný okraj a je nesena dvěma mohutnými volutovými konzolami. Voluta má větší závit, zavinutý dovnitř, vzadu a menší závit, zavinutý vně, vpředu. Je bohatě zdobená vegetabilními motivy. Větší závit má uprostřed rozevřený květ, lemovaný perlovcem. Perlovec pokračuje i do menšího závitu, kde je rovněž podobný, avšak menší květ. Na boční straně voluty (tj. přední z hlediska pozorovatele) je husté akantové listoví, ve středu žlábkovaného závitu je pak perlovec. Balkón má mřížové zábradlí, které se na všech třech stranách vzdouvá směrem ke středu. Kované zábradlí má uprostřed přední stěny velký středově symetrický motiv ze spirálovitě stočených prvků, po obou stranách od něj je pak spirála, uprostřed s rozvinutým květem (na levé straně dnes květ chybí). V horní části přední strany je pak mezi jednotlivými motivy asymetrické pole s mřížkou. Na bočních stranách zábradlí je jednodušší spirála. Po obou stranách od střední osy s balkónem se nachází okno – stejné, jako jsou okna v přízemí, avšak s bohatším orámováním. To je stejné jako ve střední ose patra, jediný rozdíl je ve výzdobě konzoly pod nadokenní římsou. Zde je herma v podobě nahé ženské polopostavy se zdviženýma rukama, sepnutýma za hlavou. Spodní část hermy je zdobena stylizovaným listovím. I ve střední části jihozápadního průčelí se nad úrovní prvního patra nachází pás kladí, oddělený nahoře i dole profilovanou římsou. Kladí zde však není prosté, nýbrž zdobené třemi na šířku orientovanými vpadlými poli, oddělenými lizénou. Střední pole včetně lizén odpovídá šíři střední osy patra, boční pole jsou širší. Fasádu střední části završuje profilovaná hlavní římsa, přerušená ve střední ose štítovým nástavcem. Je obdélný, na šířku orientovaný, uprostřed s kruhovým oknem, lemovaným profilovanou šambránou. Po obou stranách od okna je pilastr s jednoduchou patkou, stojkou, jejíž většinu tvoří vpadlé pole, a s římsovou hlavicí. Nahoře je kladí, lemované profilovanou římsou a nástavec završuje nízký segmentový fronton, opět s římsovým orámováním. Jihovýchodní průčelí tvoří čtyřosá dvoupatrová fasáda jihovýchodního křídla. V soklu je pod osou první zprava nízké obdélné, na šířku orientované sklepní okénko – dřevěné, nečleněné. Stěnu přízemí člení pásová bosáž, u nároží jsou bosované lizény. Osy jsou rozmístěny tak, že střední dvě jsou blíže u sebe. V přízemí vyplňují osu první a druhou zleva a osu první zprava okna. Jsou stejná, jako okna v přízemí jihozápadního průčelí, a to včetně orámování. V ose druhé zprava se nachází vstupní otvor – také on je stejný, jako vstup v přízemí jihozápadní strany. Rozdílné je pouze členění nadsvětlíku a vitráž, zde umístěná. Nadsvětlík má uprostřed kosočtverec, k jehož vrcholům směřují vodorovná a svislá příčle, umístěné v polovině výšky a šířky nadsvětlíku. V středním kosočtverci je kruhové pole s malbou jelena. Kolem středu je ve vitráži kruh, vyplněný barevnými lístky - dole dva zelené, výše uprostřed vínový a dva žluté po jeho stranách. Zbývající plocha nadsvětlíku je tvořena kosočtvercovou sítí se spoji tvaru čtverečku tmavě červené barvy. V prvním patře, odděleném profilovanou římsou, je fasáda členěna – stejně jako v přízemí – pásovou bosáží. V obou krajních osách se nachází okno – stejné, jako v prvním patře jihozápadního průčelí středního křídla, až na konzolky, které jsou naopak stejné, jako u orámování dveří na balkón tamtéž. Navíc je zde ještě obdélné, na šířku orientované parapetní pole. Po stranách je ohraničené lizénou, většina pole je vpadlá, s profilovaným orámováním. Ve středních dvou osách jsou pak dveře na balkón. Oboje jsou shodné a stejné, jako dveře na balkón na jihozápadní straně. Balkón má obdélný půdorys, je bez zábradlí. Nesou ho stejné konzoly jako balkón na jihozápadní straně, pouze je zde – díky většímu rozměru balkónu – navíc konzola střední. Ve druhém patře, odděleném profilovanou římsou, vyplňují všechny čtyři osy stejná okna. Jsou o něco nižší obdobou oken v přízemí – s bohatším orámováním. Mezi šambránou a nadokenní římsou je obdélné pole, jehož většina je vpadlá, s profilovaným orámováním. Pod oknem je parapetní pole, vymezené dole mezipatrovou římsou a nahoře další římsou, která probíhá po celém průčelí. Toto pole je podobné, jako pod okny v prvním patře – pouze s užšími postranními lizénami a užší vpadlou částí. Fasádu završuje pás kladí a hlavní římsa – obojí stejné, jako u jihozápadního průčelí bočních křídel. Severovýchodní fasáda je v zásadě stejná jako její jihozápadní protějšek. Průčelí dvoupatrových bočních křídel je zcela shodné, určité rozdíly jsou pouze u středního křídla. Zde v přízemí i prvním patře chybí střední osa. Okna v prvním patře mají stejnou šambránu a nadokenní římsu jako okna v přízemí, navíc je zde parapetní pole – stejné jako u oken v prvním patře jihovýchodní fasády. V horní části stěny pak chybí střední štítový nástavec. Severozápadní průčelí je opět shodné s protější jihovýchodní stranou. – jediným rozdílem je to, že v přízemí v ose druhé zprava není vstupní otvor, nýbrž okno. Střecha bočních křídel je valbová, krytá taškami. Střecha středního křídla je sedlová, krytá taškami, pod hřebenem střechy se nachází téměř po celé šířce střechy skleněné tabule ve funkci světlíku. Barevné provedení fasády: sokl – dolní stupeň holubičí šeď, horní stupeň světle šedý, jihozápadní průčelí – boční křídla: přízemí bílé, s cihlově červeně zvýrazněnými liniemi kvádrové bosáže, nárožní lizény cihlově červené, okenní šambrána v přízemí světleji cihlově červená, nadokenní římsa v barvě bílé kávy, mezipatrová římsa cihlově červená, římsa pod oknem světleji cihlově červená; první patro bílé, okenní šambrána světleji cihlově červená, pilastry vedle okna světleji cihlově červené s tmavším vnitřkem stojky, parapetní pole světleji cihlově červené, kladí světleji cihlově červené na okrajích, tmavší uvnitř, fronton světleji cihlově červený, nárožní lizény v barvě bílé kávy, mezipatrová římsa a římsa pod oknem světleji cihlově červená; druhé patro bílé, okenní šambrána světleji cihlově červená, hlavní klenák bílý, plocha stěny mezi šambránou a bočními pilastry cihlově červená, pilastry a nadokenní římsa v barvě bílé kávy, kladí – okraj v barvě bílé kávy, vnitřek cihlově červený, římsa nad kladím a nárožní lizény v barvě bílé kávy, kladí pod hlavní římsou má orámování bílé, vpadlá plocha cihlově červená, orámování kruhů uprostřed bílé, hlavní římsa bílá, podřímsí cihlově červené, konzoly bílé; střední křídlo: přízemí bílé, šambrány kolem otvorů světleji cihlově červené, římsy nad otvory v barvě bílé kávy, mezipatrová římsa cihlově červená, první patro bílé, šambrány kolem otvorů světleji cihlově červené, vnější část orámování os včetně horní římsy v barvě bílé kávy, plocha mezi šambránou a horní římsou cihlově červená, římsa pod okny světleji cihlově červená, pás mezi ní a mezipatrovou římsou v barvě bílé kávy, římsy, oddělující kladí a lizény v kladí světleji cihlově červené, vpadlá pole kladí cihlově červená, orámování jednotlivých polí kladí bílé, stěna nad kladím v barvě bílé kávy, hlavní římsa bílá, štítový nástavec bílý, šambrána okna v barvě bílé kávy, pilastry v barvě bílé kávy, vpadlé pole pilastrů světleji cihlově červené, římsa, oddělující kladí světleji cihlově červená, orámování kladí v barvě bílé kávy, vnitřek kladí cihlově červený, orámování frontonu v barvě bílé kávy, vnitřek cihlově červený; jihovýchodní průčelí – barevné řešení je shodné s jihozápadní fasádou, popsány budou tedy pouze prvky výzdoby, od jihozápadní strany odlišné: parapetní pole pod okny v prvním patře má lizény světleji cihlově červené, orámování vpadlé části v barvě bílé kávy, vpadlou část cihlovou, stejně je tomu u parapetního pole pod okny v patře druhém, zde je šambrána, nadokenní římsa a orámování pole mezi šambránou a nadokenní římsou v barvě bílé kávy, vpadlá část tohoto pole cihlová; severovýchodní průčelí – základní barevné řešení je opět shodné, parapetní pole pod okny v prvním patře má lizény světleji cihlově červené, orámování vpadlé části v barvě bílé kávy, vpadlou část cihlovou; severozápadní průčelí – shodné s jihovýchodní fasádou.