fara

Naproti hlavního průčelí chrámu sv. Mořice v Kroměříži umístěna budova farního úřadu pravidelného obdélného půdorysu s připojenými krátkými křídly v zadní části. Jednoposchoďový dům v průčelí pročleněn s hlavní fasádou, členěnou osmi osami a původním raně renesančním portálem uprostřed. Původní pískovcové okenní šambrány jsou zachovány v linii přízemních oken s typickým horním a dolním přetnutím, což je příkladem barokní nebo pozdně barokní úpravy objektu. Zastřešení budovy je provedeno pálenou bobrovkou s původní sadou komínových těles a nízkých vikýř. oken. Prostory průjezdu jsou zaklenuty stlačenou valenou klenbou na trojúhelníkovitých výsečích, obdobně jsou pak překlenuty zbývající přízemní prostory. V patře jsou pak místnosti v rámci pozdějších úprav plochostropé. Nádvorní fasáda je členěna arkádami. Sklepy pak vykazují starší dispozice s pulkruhovými neokosenými portálky. Dům fary si uchoval původní dispozice na pozdně středověké stavební parcele, převážnou část sklepů a řešení dispozice přízemí pak až z doby pokročilého 16. století. Prostory patra pak nejvíce podléhaly pozdějším přestavbám, především v 18. století s doplňky z pozdější doby. To dokazují například zachovalá klasicistní vrata průjezdu. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - břidlice