městský dům

Nárožní dvoupodlažní dům je vystavěn v prostoru hlavního historického náměstí, v jeho jihozápadním koutu. Exteriérem nenápadný, někdy se zdejším působením Českých bratří spojovaný dům, se zachovalým, vysoce hodnotným interiérem v přízemí, byl založen kolem poloviny 16. století. V interiéru jsou dochovány klenuté stropy a dekorativní renesanční portrály. V prostorách hřebínkovými klenbami klenutého přízemí, které si až doposud podrželo svůj dobový ráz, se dochovaly tři původní, renesanční, bohatě zdobené portály (kromě vegetabilních motivů také chlapecké postavy, několik medailonů - s portrétními rysy? - hlav, figury lvů) a jeden portálový nástavec - nesou datace 1551, 1552 a 1553. Portál datovaný do roku 1552 má v nadpraží nápis DIS HAUS HAT BAUEN/ BRIINCH TRUBNER IM JAR NACH/ DER GEGURT CHRISTY USERRS/ SELLIG MACHERS 1552. V přízemí byla zcela nedávno objevena velice hodnotná, dochováním v prostorách měšťanského obydlí ve zdejším regionu zcela ojedinělá, renesanční fresková výmalba (ornamentální i figurální).