hospodářská budova VIII.

Hospodářská budova VIII. je patrový zděný omítnutý objekt na protáhlém obdélném půdorysu. Na východě se k němu v ose napojuje sousední hospodářská budova VII. Jižní průčelí má v úrovni dolního podlaží řadu otvorů různého provedení a nepravidelného rozmístění, méně otvorů je pak v podlaží horním. Na pravé straně průčelí jsou v přízemí obdélné okenní otvory, vyplněné skleněnými cihlami. Následuje přízemní přístavek na obdélném půdorysu – v přední stěně má dvoukřídlá prkenná vrata svlakové konstrukce, vpravo od nich dvě okna, vlevo pak okno jedno. Následují další okna se skleněnými cihlami, široký otvor pro dvoukřídlá prkenná vrata svlakové konstrukce a opět okna. V patře jsou obdélné podávací otvory – dva vedle sebe na pravé straně a dva jednotlivé blíže středu budovy. Severní průčelí má v dolní části nízký sokl. Na východní straně a ve středu stěny se v úrovni dolního podlaží nachází celkem dvanáct víceméně pravidelně rozmístěných okenních otvorů. Většina z nich má zasklení členěné do drobných tabulek, otevírají se vyklápěním dovnitř. V úrovni horního podlaží jsou pak tři obdélné podávací otvory s prkennými dvířky. Na západní straně severního průčelí jsou v dolním podlaží dva dveřní otvory – levý z nich je vyšší, pravý je umístěný v poměrně velkém vpadlém poli (snad jde o zazděný dřívější otvor pro vrata) – a konečně dvě okna. V horním podlaží jsou zde vysoké štěrbinové větrací průduchy. K západnímu průčelí budovy je dnes přistavěná ocelokolna, viditelná část západní fasády, zakončená trojúhelným štítem, je bez otvorů. Vzhledem k tomu, že vedlejší hospodářská budova VII. je nižší a menších rozměrů, je částečně viditelné i průčelí východní – i to je bez otvorů. Budova má sedlovou střechu, krytou eternitem. Na západní straně jsou v hřebeni střechy umístěny dva větrací vikýře se sedlovou střechou a ve středu a na východní straně pak tři větrací komínky.