městský dům

Hodnotný klasicistní dům postavený někdy mezi roky 1781 (koupě pozemku) a 1787 (dům již zanesen v josefínském katastru) zaujme nepravidelným půdorysem, daným vestavbou do části parkánu městského opevnění, probíhajícího v sousedství Horní brány, zbořené roku 1791. Roku 1828 byl dům rozšiřován, patro jižního traktu do ulice Hradební pochází až z padesátých let 20. století. Hlavní průčelí ukončuje výrazná atika, původní vchod vymezený kamenným portálem je dnes přeměněn v okenní otvor. Patro jižního průčelí je vyloženo na pěti tesaných volutových krakorcích, spojených valenými klenbičkami. Síň v přízemí je valeně zaklenutá, další místnosti přízemí i prvního patra jsou plochostropé (trámové stropy). Městský řadový jednopatrový dům (zbytek bývalé městské brány) nepravidelného půdorysu, postavený ze smíšeného zdiva, omítnutý vápennou omítkou. Uliční průčelí vertikálně členěno na okrajích fasády 1. patra omítnutou rustikou úhlopříčně dělenou na způsob pomníčkového sgrafita. Fasáda je ukončena profilovanou korunovou římsou. Dům je zastřešen sedlovou střechou s valbou, krytina prejzová. V přízemí šestitabulková okna v jednoduchých hladkých šambránách, v 1. patře šestitabulková okna lemovaná profilovanou šambránou s ušima, nad ní segmentový fronton na dvou triglyfech, uprostřed výrazný omítkový klenák zasahující do šambrány. Jižní a východní průčelí bez architektonického členění, s obdélnými šestitabulkovými okny. Patro jižního průčelí je vyloženo na pěti kamenných krakorcích s esovitým vykrojením, římsou a čabrakou. Mezi krakorci ploché valené klenby. Hlavní vstup v kamenném obdélném ostění bez profilace. V přízemí síň zaklenutá valenou klenbou s lunetami. Ostatní místnosti přízemí i patra jsou plochostropé. (Kovaříková, 1988)