venkovský dům

Dům čp. 12, položený v severozápadní části obce, stojí volně v zástavbě. Jedná se o přízemní roubený dům, trojdílný, orlického typu, vystavěný nad obdélným půdorysem. Okapovým průčelím je orientován ke komunikaci. Do obytné části, situované podél jižní štítové stěny, jsou z ulice prolomena tři obdélná okna. Z jižního štítového průčelí je světnice prosvětlena pouze jedním, nesymetricky umístěným oknem. Ze dvora pak širším obdélným otvorem, vyplněným trojkřídlým dřevěným oknem. Ostatní okna jsou dvoukřídlá, dvojitá, členěná do šesti tabulek. Lomenice štítu je ve vrcholu skládána do stříšky, jinak je svisle bedněna z prken. Na ose je obdélný zasklený otvor do podkroví. Vstupní dveře zvenčí do síně jsou vsazeny do prosté dřevěné zárubně. Jsou dřevěná dvoukřídlá, kazetová. Výše nade dveřmi je samostatný světlík. Hospodářská část pojímá při severní štítové stěně stodolu. Podlomený štít je svisle bedněn. Dvoukřídlá vrata z uličního prostranství jsou sbíjená z prken. Vedle nich je malé obdélné okénko do chléva. Ve dvorní části vyrovnává terénní sklon kamenná podezdívka, nad kterou je, půdorysně takřka v celé délce stěny, předsazen z prken svisle bedněný přístavek, zavětrávající zároveň vchod ze síně. Vchod do přístavku ze dvora je veden boční severní stěnou. Dům má sedlovou střechu krytou eternitovými šablonami. Ve dvorní části přesahuje až nad zmíněný přístavek.