městský dům

Původně přízemní celoroubený městský dům stojí v uliční frontě mezi patrovými domy, hlavním štítovým průčelím s podsíní je orientován do náměstí. Štít domu, horizontálně dělený do dvou polovin, je svisle bedněn s přelaťováním, po obvodu zdoben dekorativně prořezávanými latěmi. Je prolomen ve dvou výškových úrovních celkem šesti, pravidelně podle osy rozvrženými okny. Jejich otvory jsou rámovány zdobně prořezávanou lištou. Spodní dvě krajní okna jsou čtvercová, obě prostřední, větší, jsou obdélná. Nad nimi jsou v horní polovině štítu dvě menší čtvercová okna. Všechna okna jsou dřevěná, členěná křížem. Štít je vynesen na čtyřech dřevěných hranolových sloupech, rovný podhled podsíně je upraven novodobým laťovým bedněním. Rovněž stěna ustoupeného přízemí je novodobě pokryta svisle kladenými latěmi. Na ose průčelí je obdélný vstupní otvor, dveře jsou jednokřídlá. Po obou stranách dveří je stěna členěna dřevěnými výkladci, jejichž součástí jsou dveře. Na dveře jižního výkladce navazuje ještě další výkladec, otevřený do patrně původně průchozí do uličky, dnes však zastavěné a připojené k domu. Přístavek má snížené, z ulice dvěma obdélnými okénky prosvětlené podkroví. To je kryté vlastní pultovou, v úrovni zmíněného výškového členění štítu napojenou stříškou, krytou pásy plechu, vevázanou do jinak sedlové střechy domu, krytou eternitovými šablonami. Zadní vyzděné štítové průčelí orientované do dvora je v přízemí čtyřosé. Na třetí ose proražen obdélný otvor vchodu, rámovaný nepůvodní šambránou. Původní otvor vstupu je zčásti zazděn, nynější vstup s novodobými jednokřídlými dveřmi je tedy výškově i šířkově zmenšen. Na ostatních třech osách jsou okna, rámovaná - s výjimkou prvního okna, kde je původní kamenné ostění - nepůvodní šambránou se zdůrazněným parapetem. Okna na první a druhé ose jsou výškově obdélná, dřevěná, dělená křížem. Do rozšířeného okna na čtvrté ose je vloženo trojdílné obdélné dřevěné okno. Všechna okna jsou jištěna vnitřní mříží. Stěna přechází bez vnějšího členění ve štít, který je v horní třetině bedněný s dvířky mimo osu. Spodní část štítu je prolomena čtyřmi pravidelně rozvrženými okny, nepůvodně rámovanými šambránou. Krajní okna jsou malá čtvercová, obě střední okna jsou obdélná, členěna křížem.