městský dům

Jednopatrový klasicistní městský dům tvoří součást jednotné jižní fronty náměstí, do dnešní podoby přestavěné a stabilizované po požáru města v r. 1824. Na sousední domy navazuje podloubím, otevřeným do náměstí dvěma stlačenými oblouky na hranolových pilířích s římsovými hlavicemi. Jednotícím prvkem uliční fronty je i výška domu, jednoduchá hladce omítaná fasáda s řadou čtyř oken v patře a sedlová střecha, navazující průběžně na ostatní domy, dělené pouze zděnými požárními štíty. Klasicistní fasáda byla původně v přízemí členěná omítkovou bosáží, zalamující se nad oblouky podle středových klenáků, podporujících kordonovou římsu. Z této úpravy se však po zjednodušující modernizaci zachovaly pouze oba vrstvené klenáky napojené na plochý mezipatrový pás. Původní vysoká obdélná okna dělená dřevěnými příčkami na 2x3 tabule zasklení měla stuhové šambrány s klenákem, usazené na parapetní římsy. Nynější rozměry a oken a zjednodušené šambrány poničily historický vzhled budovy. Průčelí, zakončené původně profilovanou římsou, bývalo zdobeno ještě kruhovým medailonem mezi okny v patře. V podloubí se uplatňují 2 pole plackové klenby. Přízemní stěna domu v podloubí má již modernizovanou úpravu bez autentických dveří či výkladců, jsou zde nové vstupní dveře a po obou stranách dřevěná vrata.