dům

Dům je řadový dvoupatrový, zděný a omítnutý, na obdélném půdorysu s rizalitem při severovýchodním průčelí. Jihozápadní průčelí (do Smetanovy ulice) je trojosé, s rizalitem v rozsahu jedné osy na levé straně. Dolní část chrání sokl, obložený novodobými kachlíky. Levou osu přízemí vyplňuje vstup - novodobé jednokřídlé dřevěné dveře, v horní části prosklené. Nad dveřmi je obloukovitý, dole prohnutý nadsvětlík. Je rozdělený na půlkruh v dolní části a šest polí nad ním – na způsob slunce. Nadsvětlík je zasklen novodobými žlutohnědými buňkovitými skly. V obou zbývajících osách přízemí je vždy nové typizované obdélné okno v ocelovém rámu, s horní částí oddělenou vodorovnou příčlí. Pod okny je profilovaná parapetní římsa na konzolkách. Průčelí má poměrně bohatou plastickou výzdobu. Nad vstupem se na obou stranách nadsvětlíku nachází reliéf čtyř stylizovaných květů, jejichž stonky jsou v dolní části spojeny kruhovým reliéfem. Nad středem světlíku jsou tři svislé pruhy, pod jeho středem pak kruhy spojené linkou. Zhruba ve dvou třetinách výšky přízemí je na fasádě reliéfní pás s květy, za ním prochází čtyři zvlněné stonky, končící květem až pod mezipatrovou římsou. Pás s květy se ve stejné úrovni nachází i mezi okny a po stranách od nich. Na pravé straně průčelí je pilastr - dole má naznačenou patku, v horní části pak reliéf kruhu, skrz nějž jsou propleteny stonky, vrcholící nad kruhem květy. Nad okny přízemí je další plastická výzdoba. Tvoří ji čtyři pásy čtverečků, nad nimi pak římsa a v rozích kruh na rostlinném pozadí, od nějž dolů směřují tři vyryté linky. První patro odděluje profilovaná římsa. Ve všech třech osách jsou zde obdélná plastová okna, v horní části s jednou vodorovnou příčlí. Pod okny je parapetní římsa, podobná jako v přízemí. Okna mají také nadokenní římsu, v horní části plasticky lemovanou. Uprostřed římsa vybíhá ve štítek s hlavním klenákem, nad ním je reliéfní páska s dvěma květy. Také v prvním patře má fasáda plastický dekor - všechna tři okna lemuje až do výšky poloviny okna stonek s dvěma květy. V dolní části pak průčelí člení v levé ose čtyři vyryté linky, v střední a pravé ose vpadlý pás. Na pravé straně je opět pilastr, tentokrát ve vysokém řádu. Má naznačenou patku a v dolní části stejné vyryté linky, jako jsou u levé osy. V druhém patře jsou opět tři plastová okna, jako v prvním. Parapetní římsa je zde jednodušší a nadokenní římsa je rovná, profilovaná. Mezi okny je reliéfní pás s květy, podobný jako v přízemí. Od hlavních klenáků nad okny v prvním patře vedou k těmto květinovým pásům tři plastické linky. V levé ose je v druhém patře plocha kolem okna vpadlá, takže po stranách vystupují pilastry. V úrovni pod okny je na těchto pilastrech i na pilastru na pravé straně průčelí vodorovné členění čtyřmi vyrytými zvlněnými linkami. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa s perlovcem, přerušená pilastry levé osy. Ty jsou zakončeny až v úrovni střechy, na přední straně mají reliéf obličeje. Levá osa pokračuje ve štít, po stranách s již zmíněnými pilastry. Štít má zužující se obloukovitý prohnutý tvar. Uprostřed štítu je okno, tvarem menší obdoba nadsvětlíku nad vstupem. Svisle je rozdělené na dvě poloviny. Jihovýchodní průčelí se díky nižšímu sousednímu domu projevuje jen v úrovni druhého patra. Je prosté, bez členění a otvorů. Severovýchodní průčelí má vzhledem k terénu také suterén. Levá osa mírně předstupuje před vedlejší dům, na pravé straně domu se nachází rizalit. V levé ose je v suterénu dvojité obdélné dvoukřídlé okno s dvoutabulkovou větrací částí. V přízemí a prvním patře jsou obdélná plastová okna se zlatými příčlemi a v druhém patře pak starší obdélné dvoukřídlé okno, s každým křídlem rozděleným na čtyři tabulky. Severovýchodní stěna rizalitu je dvouosá. Levá osa má suterén bez otvoru, ve všech třech zbývajících podlažích je úzké okénko (horní je o něco nižší). V pravé ose jsou v suterénu dřevěné jednokřídlé dveře rámové konstrukce, v přízemí a prvním patře velké plastové okno a v druhém patře pak dvoukřídlé čtyřtabulkové okno s dvoutabulkovou horní částí. Jihovýchodní stěna rizalitu je v suterénu bez otvorů. V přízemí má nedělené plastové okno, v prvním patře je okno zazděné a ve třetím patře je starší dvoukřídlé šestitabulkové okno. Střecha domu je na straně do ulice sedlová, na zadní straně téměř rovná. Krytinou jsou tašky.